Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Storbritanniens ambassadör på besök i Österbotten: ”Jag tror att Johnson Mattheys investering kommer medföra en våg av brittiskt intresse för Vasa”

Från 2021
Storbritanniens ambassadör Tom Dodd på besök i Vasa.
Bildtext Storbritanniens ambassadör i Finland, Tom Dodd, lyfte bland annat fram att största delen av Den Kungliga Flottan har motorer från Wärtsilä, när han besökte Vasa på tisdagen.
Bild: Yle/Anna Wikman

Storbritanniens avgående ambassadör i Finland, Tom Dodd, och hans medarbetare besökte Vasa på tisdagen. Han ser möjligheter för företag inom förnybar energi i Vasaregionen när Storbritannien ska satsa på grön omställning.

Orsaken till Dodds besök var att bekanta sig med näringslivet och framförallt energiteknologin som finns i området.

Det att brittiska Johnson Mattheys planerar bygga en batterimaterialfabrik i Vasa var givetvis en positiv nyhet för Dodd.

– En av de bra sakerna med Johnson Mattheys investering är att jag tror att den kommer medföra en hel våg av brittiskt intresse för Vasa, säger Dodd.

På en presskonferens på tisdag förmiddag sa han att man ska träffa företaget senare under dagen.

Enligt Dodd har Storbritannien ett speciellt intresse för just Vasaregionen. Han lyfte bland annat fram att största delen av den brittiska kungliga flottan har motorer från Wärtsilä, som han också besökte.

Överlag ser han möjligheter för företag i Vasaregionen, speciellt inom förnybar energi och teknologi.

– En grön omställning (green transition) är viktig för Storbritannien och vi har bland annat som mål att sluta sälja bensin- och dieseldrivna bilar år 2030. Det öppnar möjligheter för till exempel företag inom batteriteknologi från Vasa.

Storbritanniens ambassadör Tom Dodd och försvarsattaché Stephen Boyle (röd slips) på besök i Vasa.
Bildtext Storbritanniens försvarsattaché i Finland, Stephen Boyle (t.v. i bild), var också med och ser fram emot att besöka gravarna av de engelska soldater som dog i Karleby under Krimkriget.
Bild: Yle/Anna Wikman

Besöker Karleby och brittiska gravar

Dodd och hans medarbetare ska också besöka Karleby på onsdag.

De ska besöka den engelska båt som finns utställd i staden och som erövrades under slaget vid Halkokari under Krimkriget. Storbritanniens försvarsattaché i Finland, Stephen Boyle, påpekar att båten i fråga är den enda båten ur brittiska kungliga flottan som hålls av en annan nation.

De ska också besöka gravarna av de engelska soldater som dog i slaget.

– Vi tar det på allvar att vi har militärer som dött någon annanstans, oavsett vilken tidsepok. Vi ser det som vår plikt att se till att de platserna hålls i skick och respekteras. Det blir ett nöje att besöka Karleby för att göra just det, säger Boyle.

Diskussion om artikeln