Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brottaren Oliver Pada är redo för allt och alla när han för första gången intar den internationella scenen: ”Jag är i toppskick”

Från 2021
Oliver Pada under en träning.
Bildtext Oliver Pada tävlar i junior-EM denna vecka.
Bild: Privat.

Han har haft stora framgångar på hemmaplan men nu väntar en ny utmaning för brottaren Oliver Pada. På fredag går han sin första match i junior-EM. Trots att han är ny i internationella sammanhang siktar Kvevlaxbon högt. ”I varje tävling går jag in för att ta medalj”, säger han till Yle Sporten.

Jag skulle vilja komma med i landslaget och representera Finland”. Så sa Oliver Pada när Yle Sporten träffade honom för drygt fyra år sedan.

Sedan dess har brottningstalangen tagit stora kliv och blivit ett namn att räkna med i Finland. Han har vunnit FM-guld, tävlat i nordiska landskamper och deltagit i landslagets träningsläger.

Och nu är det dags för karriärens största tävling. Den här veckan brottas han i junior-EM som arrangeras i Bulgarien. På fredag går han in i mästerskapet i 55-kilosklassen i grekisk-romersk stil.

– Det känns lite nervöst då det är första gången men samtidigt väldigt bra. Jag har jobbat hårt och väntat länge på det här, säger Pada till Yle Sporten.

Har du satt upp någon målsättning för din mästerskapsdebut?

– I varje tävling går jag in för att ta medalj så jag kommer att ge allt jag har och se hur långt det räcker.

Hur ser du på motståndet, känner du till alla som är med i din viktklass?

– Några namn är bekanta från ett läger som vi hade i Tyskland för några veckor sedan. Det är också en från Estland som jag har mött tidigare. Det är ganska många nya så det blir intressant.

– Vi hade kontrollmatcher i Tyskland och det var väldigt jämnt. Alla är på en bra nivå, säger Pada.

Oliver Pada sitter på brottningsmattan.
Bildtext Oliver Pada.
Bild: Privat

Vissa motståndare är äldre

Oliver Pada är 16 år och tävlar i U17-klassen. Det betyder att han är ett år yngre än vissa motståndare i EM. Vem han kommer att möta i sin första EM-match klarnar efter invägningen på fredag.

– Jag är redo för alla, vi väger ändå lika mycket. Visst kan det vara en liten nackdel att jag har lite mindre erfarenhet men jag har ändå kunskap så att det räcker till. Jag kommer att lära mig jättemycket med tanke på framtiden, säger han.

Pada har en bra träningsperiod bakom sig där han byggt upp formen till EM.

– Jag har haft ett specialprogram inför EM. Jag har inte satsat så mycket på styrka utan mest på uthållighet. Jag har haft några hårda matcher med liknande format som det är under EM.

Är du till och med i ditt livs form?

– Jag är nog i toppskick. Jag har tränat hårt och nästan mer under coronapandemin än tidigare. Jag kommer att klara många matcher på kort tid, säger han.

Oliver Pada under en brottningsträning.
Bildtext Oliver Pada har gjort bra träningar inför EM.
Bild: Privat.

På plats i Bulgarien väntar strikta regler där brottarna inte får röra sig speciellt mycket.

– Jag ser det som en fördel, man får ladda upp och fokusera på matcherna, säger Pada.

Oliver Pada ser mångsidigheten som sin största styrka och i EM-matcherna kommer han till en början att köra med en avvaktande taktik.

– När det är första gången i EM är det svårt att veta hur motståndarna brottas. Jag kommer att vara avvaktande i början och sedan jobba mig in i matcherna.

– Jag får ändå inte bli för passiv, jag ska försöka trötta ut motståndarna och få ner dem på mattan först så att jag får ett poäng. Sedan har jag chansen att göra ett grepp från mattan, säger han.