Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Medieforskaren: Idrotten har ett enormt symbolvärde – och därför berör den oss på djupet

Från 2021
Uppdaterad 25.06.2021 07:39.
Christian Eriksen hyllas på banderoll.
Bildtext Christian Eriksens sjukdomsanfall var en dramatisk och emotionell historia som lämnade många skärrade.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den danska fotbollsstjärnan Christian Eriksens kollaps tidigare under EM-turneringen satte sordin på stämningen i en hel fotbollsvärld. Idrottarna har ett symbolvärde för både nationer och idrottsintresserade och det leder till stora känslor, konstaterar medieforskaren Klas Backholm.

Danska och finska fotbollssupportrar satt för ett par veckor sedan tårögda med blickarna fastklistrade på tv-rutan.

Sportkommentatorerna försökte hitta de rätta orden att säga, men kunde inte dölja att de också var förskräckta. I TV-studion möttes tittaren av en programledare som grät.

Christian Eriksens sjukdomsanfall var en dramatisk och emotionell historia som fick ett lyckligt slut.

Men händelsen lämnade många skärrade och skapade nyhetsrubriker i flera dagar – för att sedan glömmas bort.

Vad var det som hände?

En ovanlig händelse

Det är inte ovanligt att se idrottare råka ut för olyckor och skador, till exempel i backhoppning eller motorsport. Men incidenten i lördags var utöver det vanliga, berättar Klas Backholm som är universitetslärare i statskunskap med masskommunikation vid Åbo Akademi.

Han såg inte själv matchen, men har följt med rapporteringen kring den.  

– Det är ändå relativt ovanligt att man i ett så stort sammanhang ser ett sjukdomsfall som inte är kopplat till själva idrottandet. Det gör det väldigt speciellt. Det är en väldigt annorlunda händelse från vad vi är vana vid att se inom ramen av idrottsevenemang. 

Porträtt av Klas Backholm.
Bildtext Klas Backholm är forskare vid Åbo Akademi i Vasa.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Matchen var laddad med positiva känslor av spänning och förväntan som plötsligt slogs omkull. 

– Det var ju den här vändningen. Hur känslorna på ett ögonblick kan slå över från något positivt till den här hemska känslan när man ser det här hända precis framför en.

Emotionellt engagemang och gemenskap

För den som är ointresserad av sport kan det vara svårt att förstå det starka, känslomässiga engagemang som sporten väcker hos idrottsälskare världen över. 

– Idrottarna i de här lagen blir symboler för känslan av en nation, den här kollektiva samhörigheten som vi har. Det finns ju inte så många andra liknande fenomen i dag, men idrotten är ett fenomen som vi samlas kring. Vi känner mycket med de här individerna ute på plan och lever med dem, förklarar Backholm.

Enligt Backholm förstärks känslan av gemenskap av sociala och traditionella medier.

– Kanske har man följt med diskussioner på sociala medier eller själv varit med och hajpat upp matchen. Det i kombination med traditionella massmedier och diskussioner inför matchen skapar känslan av att man är en del av ett stort kollektiv.

“Journalister är också människor”

Medierna har alltså en central roll i att förstärka allmänhetens känslor kring ett fenomen. De olika kanalerna kan förstärka positiva känslor, till exempel spänningen som byggs upp inför en match, men också negativa känslor då någonting hemskt inträffar. 

– Det är ju inte enbart någonting negativt. Tvärtom tycker jag många gånger att det är bra att kunna kolla olika medier för att försöka få en förståelse för det som har utspelat sig framför ens ögon, säger Backholm.

Christian Eriksen
Bildtext Den danska landslagsspelaren Christian Eriksens sjukdomsanfall berörde fotbollsvärlden.
Bild: Getty Images

Backholm tycker inte att det är konstigt att sportkommentatorerna och programledarna reagerade emotionellt på Eriksens kollaps.

– Journalister är ju också människor. Det hör inte till vardagen, särskilt för sportjournalister, att man plötsligt ska börja kommentera en kris som inträffar framför ens ögon. Det är ju klart att journalisterna själva är chockade. 

Lämnar spår hos tittaren

Nyhetsvärlden stampar sällan på ställe och riktar snabbt strålkastarljuset från en händelse till en annan. Helgen innan var Christian Eriksen dagens huvudnyhet, nästa dominerades rubrikerna av någonting helt annat.

Men även om den allmänna diskussionen går vidare tror Klas Backholm att händelsen kommer att lämna spår. 

– Jag är rätt övertygad om att de som såg matchen kommer att komma ihåg händelsen. Man minns nog om det är tillräckligt ovanliga och hemska händelser som inträffar.

Diskussion om artikeln