Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restriktioner för inresor lättas sannolikt på måndag – estniska arbetstagare har det svårt: "Tvungna att välja mellan jobbet och familjen"

Från 2021
Uppdaterad 16.06.2021 13:33.
Bilfärjan Tallink Megastar
Bildtext Thorbjörn Sirén håller möten till havs på grund av reserestriktionerna "Vi sitter på båten som kryssar av och an, av och an".
Bild: Petteri Bülow / Yle

Enligt regeringskällor är det väldigt sannolikt att statsrådet i morgon fattar beslut om att lätta på reserestriktionerna för bland annat arbetsrelaterade inresor.

Om förslaget godkänns så kommer arbetsrelaterade inresor från EU-länder och Schengen-området att tillåtas. Också de som har fått två vaccindoser kan tillåtas resa till Finland.

– Nu då det ser bättre ut i Finland och andra länder kan vi gradvis avskaffa restriktionerna enligt regeringens exitstrategi, säger Max Janzon, överinspektör på Gränsbevakningsväsendet. 

Finland har sedan januari endast tillåtit nödvändig arbetsrelaterad trafik. Att tillåta all arbetsrelaterad trafik skulle ha en positiv inverkan på förhållandena hos de som pendlar mellan gränserna. 

– Beslutet fattas på torsdag och det kommer att träda i kraft på måndag, säger Janzon. 

– Det skulle betyda det att alla de tiotusentals ester som jobbar i Finland lättare skulle kunna röra sig mellan gränserna, säger Thorbjörn Sirén, som är en av de som påverkats av reserestriktionerna.

Tvungna att välja mellan jobbet och familjen

Sirén är headhunter och ska på ett möte med både ester och finländare - på grund av restriktionerna sker mötet till havs. 

– Idag kommer jag att stiga ombord på kryssningsfartyget, där vi ska ha intervjuer med finländska kandidater som inte kan stiga i land i Estland. Då är de nämligen tvungna att sitta i karantän i Finland.

– Den estniska ledningen för företaget får inte i sin tur stiga i land i Finland. Så vi sitter på båten som kryssar av och an, av och an.

Sirén har tagit 30 coronatester och det har varit dyrt. En annan följd av reserestriktionerna har varit att familjer inte kan träffas.

– De är tvungna att välja mellan jobbet och familjen. Att lämna mamman eller pappan ensam med de små barnen är grymt, säger Sirén. 

“Vi vill inte ge dem människovärde”

– Vi vill gärna ha deras tjänster, vi vill gärna att de kommer och bygger våra hus eller sköter våra gamla, men vi vill inte ge dem människovärde, säger Sirén. 

Estlands premiärminister Kaja Kallas har tidigare kritiserat de finländska reserestriktioner och vädjat till statsminister Sanna Marin att de ska slopas, eftersom hon fruktar att det kan leda till en humanitär kris.

Arbetsrelaterade flygresor har varit tillåtna i två veckor, men det gradvisa öppnandet har kritiserats då många arbetstagare inte har råd att flyga mellan Estland och Finland.  

Enligt Sirén har stämningen bland de som är beroende av arbete i Finland, påverkats negativt. 

– Inte har Finlands rykte blivit bättre av det här. Alla ester som jag ska sitta på mötet på båten med i dag har fått båda vaccindoserna, och det är klart att det stör dem alldeles fruktansvärt att de inte får gå i land. 

Diskussion om artikeln