Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bidens utmaning i Genève: Vara motsatsen till Trump, utan att försämra relationen till Ryssland

Uppdaterad 16.06.2021 11:31.
Joe Biden ja Vladimir Putin kättelevät vuonna 2011.
Bildtext Som vicepresident träffade Joe Biden Vladimir Putin i Moskva år 2011. Onsdagens möte i Genève är det första mellan de två ledarna under Bidens presidentperiod.

USA:s president Joe Biden avslutar sin veckolånga Europaturné med ett högintressant möte med Rysslands president Vladimir Putin i schweiziska Genève. Relationen är nära fryspunkten mellan de två länderna och i USA är förväntningarna låga inför mötet.

Förberedelserna till mötet har präglats av ett visst hemlighetsmakeri. Nu är det ändå klart att mötet inleds omkring klockan 14 finsk tid. Enligt uppgifter väntas mötet ta fyra till fem timmar.

Förväntningarna inför mötet är låga i USA och båda presidenterna medgav i i början av veckan att relationen mellan länderna är nära fryspunkten. 

Biden beskrev Putin i måndags som en “tuff och skarp” samt “formidabel rival”, troligen i ett försök att inte ytterligare späda på spänningarna inför mötet.

Det förändrar inte faktumet att Biden hyser en djup och långvarig misstro mot Putin och Vita huset anses betrakta honom som en auktoritär och demokratifientlig ledare som det inte går att lita på. 

Vita huset har signalerat att Biden kommer att tala klarspråk och ta upp frågor som skaver i den ansträngda relationen. Det gäller till exempel ryska cyberattacker mot USA, mänskliga rättigheter och Rysslands annektering av Krim.

Biden och USA har ändå varit noggranna med att påpeka att man inte söker konfrontation med Ryssland, utan eftersträvar en mer “stabil och förutsägbar” relation mellan länderna. 

Det är lättare sagt än gjort, men för att det ens ska vara möjligt är en dialog nödvändig, vilket förklarar Bidens initiativ till mötet tidigare i år.

Fångutbyte – en möjlighet till konkreta resultat?

Stora genombrott är alltså inte att vänta på onsdag, men experter i USA ser ändå möjligheter till små framsteg. 

De senaste dagarna har diskussionen om ett eventuellt fångutbyte kommit på tal. Två amerikanska tidigare marinsoldater sitter i ryska fängelser och föräldrarna till Trevor Reed – en av fångarna – har i amerikanska medier vädjat för sonens frigivande.

– Ja, förstås, svarade Putin i en längre intervju för den amerikanska TV-kanalen NBC när han fick frågan om han kunde ställa upp på ett eventuellt fångutbyte.

Det är ändå oklart om Biden är redo att ställa upp på ett fångutbyte. USA betraktar fängslandet av de två tidigare soldaterna som en olaglig åtgärd, men Biden är redo att diskutera frågan, lovade USA:s utrikesminister Anthony Blinken. 

Ambassaderna i Moskva och Washington går på halvlåga – små steg mot en mer fungerande diplomati att vänta?

Både USA och Ryssland har kallat hem sina respektive ambassadörer från det motsatta landet och ambassaderna i de bägge länderna går tillsvidare på halvlåga.

Experter i USA ser frågan som en där små konkreta framsteg är möjliga.

Det kan till exempel innebära en överenskommelse om att låta båda ambassadörerna återvända till sina respektive stationeringsorter och en ökning av ambassadpersonalen i bägge länderna.

Den globala klimatkampen och arktiska frågor ses också som frågor där det kan finnas möjligheter för de två länderna att närma sig varandra.

Ingen gemensam presskonferens – Biden och USA vill undvika jämförelser med förödmjukelsen i Helsingfors år 2018

Trots de låga förväntningarna på konkreta resultat är mötet viktigt för Biden, som är medveten om att han har världens blickar på sig på onsdagen.

Biden har under den gångna veckan försökt övertyga USA:s allierade i Europa och resten av världen att Trumperans nationalistiska och isolationistiska politik är ett minne blott och att “USA är tillbaka”. 

Men Trumperans skugga vilar trots allt starkt över onsdagen.

Medan Trump verkade eftersträva en varm personlig relation till Putin, är Biden mån om att markera för Putin och resten av världen att en sådan relation är fullständigt otänkbar för honom och Vita huset i dagsläget.

Framför allt vill Biden till vilket pris som helst undvika allt som kan förknippas med den – i Bidens och många amerikanska experters ögon – förödmjukelse som Trump orsakade USA i samband med Putinmötet i Helsingfors på sommaren 2018. 

För att minimera risken att Putin ska stjäla rampljuset eller komma med oönskade överraskningar, har Bidenteamet krävt att ingen gemensam presskonferens mellan presidenterna äger rum i Genève. 

Källor: New York Times, CNN, Reuters, Axios, Wilson Center m.fl.

Diskussion om artikeln