Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Monsterhopp av Senni Salminen men i för hård medvind – Toni Kuusela kastade över OS-gränsen i spjut

Från 2021
Senni Salminen hoppar tresteg.
Bild: Lehtikuva

Senni Salminen är i kanonform just nu. Den färska finländska rekordhållaren i tresteg hoppade 14,70 i Orimattila i kväll men tyvärr var medvinden en aning för hård. För Kristiina Mäkelä blev det ingen OS-gräns den här gången heller.

För en vecka sedan slog Senni Salminen det 18 år gamla finländska rekordet i tresteg. I Paavo Nurmi Games hoppade hon hela 14,51 och klarade samtidigt OS-gränsen.

I kväll gjorde hon en ny strålande tävling i ett blåsigt Orimattila. I den fjärde omgången nådde hon hela 14,70 men hade en medvind på 2,7 m/s. I den sista omgången var medvinden godkända 1,8 och då hoppade hon 14,41 – tio centimeter kortare än sitt rekord.

– Jag fick till det andra steget på ett helt annat sätt än i rekordhoppet. Jag studsade till ordentligt och hann tänka var det här riktigt skulle landa. Det var på många sätt ett bra hopp men inte helt perfekt, säger Salminen till STT.

Kristiina Mäkelä som fortfarande jagar OS-gränsen fick nöja sig med 14,19 i dagens tävling och slutade tvåa.

– Jag hade hoppats på bättre men förhoppningsvis kommer det i Kuortane om några veckor, säger Mäkelä.

Personligt rekord och OS-gräns för Kuusela

Oliver Helander och Antti Ruuskanen har redan tidigare klarat OS-gränsen i spjut och nu gjorde Toni Kuusela dem sällskap. Kuusela kastade personligt rekord med 85,03 som är tre centimeter över OS-gränsen.

– Direkt efter första tävlingen i Vanda fick jag problem igen och jag har kämpat mot smärtan, därför känns det här så jäkla bra, säger Kuusela.

Ruuskanen hade tänkt göra säsongsdebut i Orimattila men drog sig ur på grund av en liten skada. Helander som kastade 80,82 i sin premiär förra veckan blev utan resultat i tävlingen.

Säsongsbästa av Bäck

För längdhopparen Kristian Bäck blev det nytt säsongsbästa i Orimattila. Han hoppade 7,76 i godkända förhållanden och förbättrade sin notering från Paavo Nurmi Games med två centimeter.

Bäck slutade tvåa i tävlingen bakom Kristian Pulli. Pulli vann med ett hopp på 7,98 som dock kom i för stark medvind för att vara statistikdugligt.

I damernas slägga lyckades inte Silja Kosonen eller Krista Tervo pressa varandra till längder kring OS-gränsen. Båda var flera meter från 72,50 som ger en OS-biljett. Kosonen vann tävlingen med ett kast som mätte 67,41 medan Tervo bara nådde 65,94.

Samtliga resultat från Orimattila hittar ni här.