Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Finsk seger mot Ryssland? En jordbävning som känns från S:t Petersburg i väst till Vladivostok i öst

Från 2021
Finland firar seger i EM.
Bildtext Finland skaffade sig ett kalasläge i EM efter segern mot Danmark i lördags.
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Hand i hand mot mycket mer? Finland kan sätta en grannation i brand och få Fotbollseuropa att gnugga sig i ögonen på nytt. Nittio minuter skiljer Finland och en EM-åttondel åt. Klara, färdiga, spring.

”Vladimir Putin kommer inte att utvärdera huvudtränaren Stanislav Tjertjesovs arbete.”

Man tar seden dit man kommer – och när ryska medier behöver meddela att presidenten inte ska syna fotbollslandslagets förbundskapten vet man att det verkligen är allvar.

Ryssland har VM-sagan från 2018 i färskt minne. Nu har den tunga 0–3-förlusten mot Belgien skapat EM-oro i grannlandet.

– Kritiken som vi har fått var välförtjänt, sa Tjertjesov när han pratade inför mötet med Finland.

Förlust mot Finland? En jordbävning som känns från S:t Petersburg i väst till Vladivostok i öst.

Dagen före match på ufoarenan i S:t Petersburg drog friska vindar in över kusten. Sandstränderna som omgärdar Finlands uppladdning en bit från Krestovskij-stadion var inte speciellt lockande.

De får vänta ett par dagar till. Till helgen utlovas trettio grader och stekande sol, men precis just nu är det redan bastuhett runt det finländska landslaget.

Kollektivet som konkurrensfördel

EM-premiären på Parken var omskakande och omtumlande, men den var också en provkarta över hur Finland ska spela om de ska se till att hela Fotbollseuropa ska gnugga sig i ögonen i sommar.

Hand i hand genom EM med kollektivet som den stora konkurrensfördelen.

Markku Kanerva har föreläst om det gedigna försvarsspelet, spelarnas inställning och förmåga att springa åt samma håll. Allt det där öppnade porten till tre poäng mot Danmark – och gläntar på dörren till mycket mer.

En poäng mot Ryssland och näsborrarna fylls av doften från en EM-åttondel. Tre poäng och det är rena, rama trolleritricket som vi bevittnar.

Finland skulle vara chanslöst i EM. Det har gnällts om spelsystem (här är jag), det har pratats om skadeläget och det har spekulerats om Finlands sviktande formkurva.

Nu är det nittio minuter försvarsfotboll som skiljer landslaget från ny historia.

Behövs lungor och lojalitet från i lördags

Det finns ingen annan matchbild än ett frustande, frustrerat Ryssland som vill springa in ett par bollar så fort det bara går.

– Inget lätt läge för dem. De jobbar under press, men de lär spela aggressivt, sa Markku Kanerva i går.

Kanerva och övriga i tränarstaben har tittat på Artjom Dzjubas längd och tyngd, Aleksandr Golovins länkspel och Aleksej Mirantjuks fart. De har också sett den tröga backlinjen, den svajiga målvakten och luckorna som ska utnyttjas.

Räkna med en kopia av spelstilen från Parken. Ryssland kommer att möta ett lag som sitter djupt, vinner bollar och försöker ställa om. Finland behöver lungorna och lojaliteten från i lördags, men också ett större mod och noggrannhet när man erövrat bollen.

Markku Kanerva benämnde EM-premiären som sin största insats i tränarkarriären – men den banade vägen till mer. I Ryssland har han ett helt hav av outforskad fotbollsmark att inta.

Rysk tv har analyserat berguvar, Andrej Arsjavin har uttryckt sin oro, Finland är klara för kamp.

Nittio nervösa minuter väntar. Finland–Ryssland, en match som det kan skrivas om med guldpenna i finländsk fotboll i kväll.

Diskussion om artikeln