Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Toppmötet i Genève: Putin vill skriva om regelboken i konflikten med USA

Från 2021
Rysslands president Vladimir Putin i sidoprofil.
Bildtext Vladimir Putin har varit överraskande diplomatisk i sina uttalanden och till och med berömt Biden för hans professionalism.
Bild: Alexei Druzhinin/Kreml/Sputnik/EPA

Kreml visar tecken på en viss optimism inför dagens toppmöte mellan presidenterna Vladimir Putin och Joe Biden. Moskva förväntar sig inga överenskommelser, men nog nya spelregler för de rysk-amerikanska relationerna.

– Våra relationer med USA befinner sig för tillfället i en återvändsgränd, läget är kritiskt, och vi behöver absolut komma närmare varandra i vissa frågor för att kunna utveckla relationerna, sa den ryska presidentens specialrådgivare Jurij Usjakov till nyhetsbyrån Tass.

Informationsgången i Ryssland inför dagens toppmöte i Genève har styrts direkt av Vladimir Putin. Presidenten har gett flera intervjuer den senaste veckan där han skruvat ner förväntningarna inför samtalen med sin amerikanska kollega Joe Biden.

Samtidigt har Putin varit överraskande diplomatisk i sina uttalanden och till och med berömt Biden för hans professionalism.

Gemensam melodi

Det var först på tisdag kväll som Putins viktigaste utrikespolitiska medarbetare, Jurij Usjakov gick ut i pressen för att i mer detalj berätta om vad Ryssland förväntar sig av toppmötet.

– Jag tror att båda parter förstår att våra relationer har slagits i spillror och att det nu är dags att börja bygga upp något, sa Usjakov.

Specialrådgivaren tror inte att toppmötet mynnar ut i någon större överenskommelse, men nog i en större förståelse mellan presidenterna.

– Jag ser nog på mötet med en försiktig optimism, konstaterade Usjakov.

Nya möjligheter

Moskva vill prioritera samtal om utsikterna för de rysk-amerikanska relationerna.

Kreml har med glädje noterat att Joe Bidens administration hittills infört milda sanktioner och att Washington inte längre motarbetar gasledningen Nord Stream 2.

Inför toppmötet har Biden dessutom konstaterat att USA inte söker konflikt med Ryssland, utan vill ha stabila och förutsägbara relationer. Allt i ett försök att bromsa Kinas globala expansion.

I den här situationen ser Moskva en chans att skapa mer pragmatiska relationer till Washington med nya klara spelregler där USA respekterar Rysslands nationella intressen.

– Den ryska sidan eftersträvar ett fientligt men respektfullt förhållande, sa analytikern Vladimir Frolov till Moscow Times.

Man vill ha lite liknande relationer som under kalla kriget på 1970-talet.

Röda skynken

På toppmötet i dag förväntar sig Moskva en konstruktiv dialog om kärnvapennedrustning, men också om hur den diplomatiska krisen länderna emellan kan lösas.

Ryssland är också berett på samarbete i miljöfrågor med betoning på Arktis.

Men det finns också röda skynken. President Putin har tidigare gjort klart att Ryssland inte kompromissar om Ukraina, Belarus, Syrien eller fängslandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

I den ryska delegationen ingår bland annat Usjakov, utrikesminister Sergej Lavrov, presidentens särskilda sändebud för Syrien Aleksandr Lavrentev, biträdande chef för presidentförvaltningen Dmitrij Kozak som ansvarar för Ukraina och generalstabschef Valerij Gerasimov.

De båda presidenterna lyckades inte komma överens om att hålla en gemensam presskonferens, något som Moskva har kritiserat. Istället håller Putin och Biden varsin presskonferens ikväll efter toppmötet.

Källor: Kommersant, Tass, Ria novosti, Moscow Times

Diskussion om artikeln