Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över tusen högernationalistiska judar tågade i Jerusalem

Från 2021
Israelilaisjoukko heiluttaa Israelin lippuja.
Bildtext Marschen brukar ordnas under Jerusalemdagen som uppmärksammar att Israel tog över den östra delen av staden år 1967.
Bild: Emmanuel Dunand / AFP

Över tusen israeliska högernationalistiska judar uppmärksammade Jerusalemdagen genom att tåga i Jerusalem på tisdagskvällen. Tungt utrustad israelisk polis blockerade vägar och tömde området nära Damaskusporten inför den omstridda marschen som skedde i ett redan ansträngt läge.

Den pinfärska regeringen i Israel sattes på prov under tisdagen då högernationalister marscherade invid Gamla staden i Jerusalem.

- Rätten att demonstrera är en rättighet i alla demokratier, sa den nya ministern för intern säkerhet Omer Bar-Lev på tisdagen.

Palestinas premiärminister Mohammad Shtayyeh kallade marschen för en provokation och den extremistiska rörelsen Hamas uppmanade till en ”vredens dag” och bad palestinier försvara Jerusalem.

- Vi har varnat för de allvarliga konsekvenser som kan uppstå till följd av ockupationsmaktens beslut att låta israeliska bosättare genomföra en Flaggmarsch i Jerusalem imorgon, twittrade Shtayyeh på måndag.

FN:s fredsändebud i Mellanöstern Tor Wennesland uppmanade båda sidor att inte hota vapenvilan som nåddes i maj efter elva dagar av strider i och runt Gaza.

Enligt AP bestod marschtåget av många unga män som vajade med flaggor och sjöng religiösa sånger. En del av dem ska ha ropat "död åt araberna" uppger nyhetsbyrån.

Inga allvarliga incidenter trots spänt läge

Många var rädda att marschen skulle utmynna i ytterligare oroligheter på grund av det spända läget mellan Israel och Gaza, men inga allvarliga incidenter inträffade under tisdagen.

Inför marschen tömde den israeliska polisen området vid Damaskusporten som leder in till Gamla staden och de arabiska kvarteren. Affärer stängdes och unga palestinska demonstranter kördes bort från området.

Enligt AFP skadades 33 palestinier och två poliser på tisdagen. 17 personer arresterades.

Den traditionsenliga flaggparaden brukar ske i samband med Jerusalemdagen som inföll i början av maj, men sköts upp på grund av konflikten i regionen. Dagen uppmärksammar att Israel tog över den östra delen av staden år 1967.

Källor: Reuters, AFP, AP