Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mycket mygg och fästingar i Östnyland i år på grund av gynnsamt väder

Från 2021
Närbild på en mygga på en arm.
Bildtext Östnylänningarna och andra finländare har en myggfylld sommar att vänta. Arkivbild.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Sommarens väder har gett oss sol och värme, men det är inte bara människan som gillar sådant - det gör även ormar och fästingar och diverse andra djur.

Vintern gav oss mycket snö och våren mycket regn. Det här resulterar i att sommaren i år kommer att vara fylld av mygg. Myggorna övervintrar som ägg i fördjupningar i skogen och ifall våren är regnig bidrar det till att äggen blir vattenfyllda och kan utvecklas. 

Det är inte bara myggorna som trivs i år, även fästingar och ormar har hittat sig ut och frodas i varmt och torrt klimat. 

– Fästingar är gärna på torra och sandiga platser som stränder och ängar, säger Sibbo naturskyddares tidigare ordförande Anders Albrecht. Att fästingarna skulle finnas i alar är en gammal skröna. De trivs bättre i gräs än i skogen. 

Varken gummistövlar eller heltäckande klädsel hjälper för att skydda sig mot fästingar. De hittar in via alla små skrymslen.

Enligt Albrecht är det bästa skyddet mot fästingar vaccin och att varje kväll kolla igenom kroppen ifall man rört sig på ställen där det kunnat finnas fästingar. Ju snabbare man får loss fästingen från kroppen, desto mindre är risken för att den hunnit spruta in gift.

Om du inte stör ormen, stör den inte dig heller 

Ormar trivs i sol och värme och kan hittas solandes på till exempel bergsknallar.

Trots att huggormen inte är fridlyst i Finland, till skillnad från resten av Västeuropa, ska man inte döda den.

Ormar har respekt för människan och attackerar inte om de inte känner sig hotade. För att undvika att bli biten av en orm kan man ha på sig gummistövlar eller jeanstyg då man går i skogen. 

Ett huggormsbett är sällan livshotande, men kan ändå ge väldigt smärtsamma symtom. 

– Det bästa man kan göra om man blir biten av en huggorm är att hålla sig lugn och söka sig till vård, säger Albrecht. Man kan även ringa giftcentralen för att fråga råd. 

Närbild av en geting på berg.
Bildtext Getingen är Finlands farligaste djur.
Bild: Yle/Vastavalo:Markus Kauppinen

Geting det farligaste djuret 

Getingen räknas som den farligaste arten ur djurriket i Finland. Det här gäller ändå inte alla människor, utan dem som är allergiska mot getingstick.

För personer utan allergi kan ett getingstick vara väldigt smärtsamt, men inte livshotande. För personer med allvarlig getingallergi kan ett getingstick vara livshotande och sådana personer bör bära med sig en adrenalinspruta ifall det skulle behövas.

Getingarna är ändå väldigt nyttiga insekter som pollinerar bär och blommor och dessutom kontrollerar mängden skadedjur i trädgården.

Två vildsvin i gräset
Bildtext Vildsvinet kan vara farligare än både björnar och vargar.
Bild: Mostphotos

– Vildsvinet hör också till de farligaste djuren i Finland, säger Albrecht. Jag har inte hört om att det skulle hända, men ifall man råkar komma för nära deras ungar kan de bli väldigt aggressiva. Galten har enorma betar som kan slita upp en människa ganska illa. 

Vildsvinet är relativt nytt i den finska naturen och hittas i skogar längs hela sydkusten. Som de flesta djur har även vildsvinet respekt för människan och attackerar inte utan orsak.

Det bästa är att vara uppmärksam och inte hamna mellan ett djur och dess ungar. Vilddjursattacker mot en människa är ändå ytterst ovanliga i Finland och de flesta viltolyckor sker i trafiken. 

Diskussion om artikeln