Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israeliska flygattacker mot Gaza i natt – svar på brinnande "testballonger" från Gazaremsan

Från 2021
Uppdaterad 16.06.2021 11:13.
Explosioner över Gaza City natten till onsdagen. Det har inte rappoterats om några dödsoffer för nattens flyganfall.
Bildtext Explosioner över Gaza City natten till onsdagen. Det har inte rappoterats om några dödsoffer för nattens flyganfall.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nattens israeliska flygattacker mot ett par mål på Gazaremsan var de första sedan Israel och Hamas kom överens om eldupphör den 21 maj. Igår tilläts högernationalisternas flaggparad kring gamla stan i Jerusalem, protestballonger med brandbomber från Gaza resulterade i gräsbränder i södra Israel. Den nya israeliska regeringen kunde inte visa sig svag.

Israels försvarsmakt IDF uppger att flygvapnet slog till mot militära anläggningar som tillhör Hamas, både i Gaza City och i Khan Yunis på södra Gazaremsan.

Enligt militären var flygattackerna ett svar på de ballonger som i går kväll skickades från Gazaremsan mot södra Israel. Ballongerna innehöll brandbomber som resulterade i ett tjugotal gräsbränder.

IDF uppger att man är "beredd på alla scenarier, inklusive nya strider, om man ställs inför fortsatta terrorhandlingar från Gaza".

Hittills verkar nattens flyganfall ha varit rätt begränsade och det har inte rapporterats att någon skulle ha skadats eller dödats i dem.

Explosioner lyste upp natthimlen också över Khan Yunis på södra Gazaremsan.
Bildtext Explosioner lyste upp natthimlen också över Khan Yunis på södra Gazaremsan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det här var de första flygattackerna mot Gazaremsan sedan vapenvilan den 21 maj. Den gjorde slut på 11 dagar av våldsamheter där åtminstone 248 palestinier dödades i israeliska flygattacker mot Gaza och 13 israeler dödades i palestinska raketattacker från Gaza mot Israel.

Jerusalem-dagens uppskjutna flaggparad blev ett problem

På tisdag kväll tågade över 1 000 israeliska högernationalister runt gamla stan i östra Jerusalem. En del av dem ropade "död åt araberna", medan polisen försökte hålla kontroll över både dem och palestinska motdemonstranter.

Polisen skingrade de palestinska demonstranterna vid Damaskusporten med vattenkanoner och åtminstone 17 palestinier greps, uppgav Haaretz.

Här grips en palestinsk man som försökte bråka med de tågande judarna.
Bildtext Här grips en palestinsk man som försökte bråka med de tågande judarna.
Bild: AFP / Lehtikuva

De här flaggparaderna borde egentligen ha ägt rum den 10 maj, på Jerusalem-dagen. Då firar Israel Jerusalems återförening efter sexdagarskriget 1967, då israeliska styrkor intog gamla stan i Jerusalem och israeliska soldater nådde fram till Klagomuren för första gången sedan bildandet av den israeliska staten.

Det är främst unga, hårdföra sionister som brukar fira den här dagen med flaggparader i gamla stan. Palestinier ser de här paraderna som en provokation.

I år förbjöds paraderna i sista minuten och de sköts upp, på grund av den spända situation som rådde då och som sedan ändå ledde till 11 dagar av våldsamma sammanstötningar mellan Israel och Hamas.

Bennetts regering testades

De uppskjutna paraderna blev ett tidigt test för den nya regeringskoalition som tillträdde i söndags. Den högernationalistiska premiärministern Naftali Bennett kunde inte ställa in flaggparaderna, med tanke på sina egna väljare. De försenade paraderna blev ett tidigt test för Bennett och hans bräckliga regering.

Nu lyckades polisen hålla situationen någorlunda under kontroll och det inträffade inga riktigt allvarliga incidenter.

En av flaggparaderna intill gamla stan i Jerusalem på tisdagen.
Bildtext En av flaggparaderna intill gamla stan i Jerusalem på tisdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Israels armé hade också förberett sig på att situationen i Jerusalem kunde leda till förnyade raketattacker från Gazaremsan mot Israel.

Med hänvisning till anonyma källor rapporterade Al Arabiya att Egypten var i kontakt med både Hamas och Islamiska Jihad på Gazaremsan och att båda rörelserna uppgav att de inte har intresse av att låta situationen eskalera igen.

Ballongerna med brandbomber som då ändå skickades ut från Gazaremsan mot södra Israel kunde också betecknas som "testballonger".

Bennett kunde inte visa sig svag inför israelerna och svaret blev nattens flygattacker.

Vapenvilan mellan Israel och Hamas är ungefär lika bräcklig som Bennetts regering och det krävs balansgång för att allvarliga våldsamheter inte ska bryta ut igen.

Källor: Reuters, AP, AFP, Haaretz, Yle