Nicole Sten är den yngsta ledamoten i det yngsta fullmäktige i Österbotten: ”Roligt att visa att också unga är intresserade av politik”
Nicole Sten (SFP) är 18-år och nyinvald fullmäktigeledamot i Närpes. Hon är 33 år yngre än medelåldern för en finländsk kommunpolitiker. Unga behöver någon som sporrar dem att ställa upp, vilket man gjort i Närpes, säger hon.
Yle Österbotten har talat med Sten och tre andra unga nyinvalda fullmäktigeledamöter om att gå in i kommunalpolitiken.
Medelåldern för kommunpolitiker i Finland är 51 år efter söndagens kommunalval. Men det finns de som trotsar detta och drar ner medelåldern. En av dem är 18-åriga Nicole Sten (SFP) som är Österbottens yngsta yngsta fullmäktigeledamot.
– Jag var väldigt ödmjuk inför det att folket väljer, och tänkte inte att jag skulle komma in när det var första gången och jag är så här ung, säger Sten.
Förutom att Sten är yngsta ledamoten, kommer hon också att sitta i det yngsta fullmäktige i Österbotten. Av Närpes 35 ledamöter är 9 under 30 år och medelåldern är 44 år.
Hur känns det att vara ung och ny ledamot?
– Det känns väldigt tryggt just i år när det blev så många unga som blev invalda. Roligt att man kan visa att också unga är intresserade av politik.
Sten berättar att hon alltid varit intresserad av politik och samhälle, men att det bara är de senaste åren som hon börjat sätta sig in i kommunalpolitiken. Men många unga är intresserade av politik utan att ställa upp, hur har då Närpes lyckats få flera unga att både ställa upp och komma in?
– I Närpes har vi varit väldigt måna om att unga ska få ställa upp och känna sig trygga. Men finns det ingen som hjälper unga att ställa upp eller sporrar dem, kan jag tänka mig att det kan vara svårt för en ung att ställa upp helt själv, säger Sten.
Bara en invald under 30 år i Kristinestad
I Kristinestad är medelåldern i fullmäktige 54 år, alltså tre år högre än hela landets medelålder. Ida-Helena Patoranta (SFP) är 23 år vilket gör henne till den yngsta nyinvalda och den enda under 30 år.
Svåra ärenden och invecklade kommunala processer avskräcker ändå inte Patoranta. Hon studerar statskunskap och det har gett henne en grundläggande förståelse för hur det kommunala beslutsfattandet går till.
– Jag har alltid följt med i kommunalpolitiken och vad som händer i Kristinestad, även när jag varit borta och studerat. Jag tror det kan vara utmanande, men tar det som en positiv utmaning att få vara med och diskutera och besluta om kommunens olika sakfrågor, säger Patoranta.
”Vasa är en studiestad men det har inte funnits så många unga beslutsfattare”
I Vasa är medelåldern 50 år, men där finns sex ledamöter under 30 år. Aleksi Koivisto är 27 år och centerpartist. Han fick 190 röster och knep ett av två mandat som centern har i Vasa.
– Det känns jättebra att få förtroendet. Vasa är en studiestad men det har inte funnits så många unga beslutsfattare. Valresultatet var en stor vinst för Vasas studerande och unga.
Han ställde också upp 2017 men då räckte röster inte till. Trots det har han varit aktiv i kommunalpolitiken, vilket han tror kommer att vara till hans fördel.
– Vi unga i fullmäktige har olika bakgrunder. Vissa kommer direkt från studielivet och då har man ganska mycket att lära sig om hur fullmäktige jobbar, hur man gör budgetförslag och hur olika partier förhandlar, säger Koivisto.
”Man måste inte kunna allt när man kommer in”
I Larsmo finns nyinvalda 25-åriga Sebastian Lassila. Han har ingen tidigare erfarenhet av kommunalpolitik och representerar Kristdemokraterna i ett fullmäktige som har en medelålder på 45 år.
– Jag känner mig ganska lugn och tänker att man inte måste kunna allt när man kommer in. Jag har attityden att man kommer med och lär sig av dem som varit med tidigare. Jag har länge varit intresserad av beslutsfattande och vad som händer i kommunen, men det är klart mycket att lära sig.
Vad tror du kommer bli mest utmanande?
– Speciellt när det händer så mycket olika saker just nu, med social- och hälsovårdsreformen till exempel. Så det finns många svåra koncept att sätta sig in i, säger Lassila.
Kandidaterna tipsar: Man ska våga säga sin åsikt men också vara ödmjuk
De unga kandidaterna har också olika tips för unga och nyinvalda kandidater.
– Man ska inte vara rädd för att våga ställa sig upp och säga sin åsikt, men man ska också vara väldigt ödmjuk och försöka lära sig av andra som är mer erfarna, säger Nicole Sten.
– Gå på lunch med de kommunalt anställda för att få veta vad som är aktuellt. Läs in dig ordentligt på de ärendena som fullmäktige tar upp. Kommunicera med andra unga beslutsfattare, säger Aleksi Koivisto som startat en gruppchatt för de som är under 30 år i Vasas fullmäktige.
– Det är viktigt att man är nyfiken och jag tror också att det är viktigt som ung att man är ödmjuk. Man tänker ofta att man vill förändra världen på ett eller annat sätt, men när verkligheten drabbar en ser man att det inte var så lätt som man tänkte sig utan att det finns mer att beakta i olika frågor, säger Sebastian Lassila.