Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Otäcka scener före avspark mellan Frankrike och Tyskland – skärmflygare nära att krascha in i publiken: "Kunde ha kostat liv"

Från 2021
Uppdaterad 16.06.2021 11:44.
Programmet är inte längre tillgängligt
Här flyger aktivisten in på arenan före avspark - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det kunde ha gått riktigt illa strax före stormötet mellan Tyskland och Frankrike skulle börja. En aktivist stormade planen med flygskärm – och var nära att drämma in rakt i läktaren. Två personer fördes till sjukhus efter incidenten, medan skärmflygaren greps.

EM-kvällens mest dramatiska scener syntes inte i direktsändningen, då en skärmflygare gjorde en misslyckad landning på stadion i München.

Spelarna hade redan börjat springa ut mot sina platser strax före avspark mellan Frankrike och Tyskland, då olyckan var framme. En aktivist från miljöorganisationen Greenpeace skulle storma planen med flygskärm, men gjorde en misslyckad landning.

På Twitter spreds snabbt klipp som visar hur aktivisten träffar en kamerakabel då hen kommer in i arenan, och sedan med nöd och näppe lyckas vända framför ena långsidan. Aktivisten landade sedan nära den franska bänken.

– Det här kunde ha kostat liv, skrev journalisten Max Merrill, som filmade landningen.

"Kunde ha blivit en tragedi"

Polisen i München meddelade att två människor förts till sjukhus på grund av händelserna. Skärmflygaren var till synes oskadd, och greps senare.

– Münchenpolisen har noll förståelse för politiska protester som sätter människoliv i fara, kommenterade man i ett uttalande.

Enligt svenska TV4 fördes en funktionär som skötte ljuset och fick rotorblad i nacken till sjukhus. En journalist fick i sin tur krosskador i ansiktet efter att skärmflygaren, som hade en motor fäst på ryggen, passerat för nära.

Fallskärmshoppare flyger framför långsidan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Skärmflygaren tros ha hoppat från taket på arenan.

– Det kunde ha slutat i en tragedi, kommenterade franske tränaren Didier Deschamps, som själv stod nära landningsplatsen.

Greenpeace beklagade händelsen på sitt tyska Twitterkonto. Aktivisten hade budskapet "Kick out oil" på sin fallskärm, och protesterade mot biltillverkaren Volkswagen, som sponsorerar mästerskapet.

– Protesten var aldrig menad att störa matchen eller skada människor. Vi hoppas att alla är okej och att ingen skadades allvarligt. Greenpeaces aktioner är alltid fredliga och sker aldrig med hjälp av våld. Tyvärr gick allt inte enligt planen, skrev organisationen.

Frankrike slog Tyskland med 1–0.

Programmet är inte längre tillgängligt
Frankrike vann världsmästarmötet efter tyskt självmål - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Källor: AFP, AP