Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronaepidemin i Egentliga Finland nu på basnivån – chefsöverläkare Mikko Pietilä: "Nu tycker jag vi ska njuta av sommaren"

Flera personer sitter på en uteservering en solig sommardag.
Bildtext Arkivbild. Nu får flera personer samlas igen i Egentliga Finland.

Egentliga Finlands coronaläge har fortsatt gå i rätt riktning, och landskapet har nu gått ner till basnivån. Det här innebär att begränsningarna för sammankomster lättar, och det blir även till exempel möjligt att sjunga i kör igen.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland meddelade på tisdagen att landskapet har gått över i epidemins lägsta fas, basnivån. Regionförvaltningsverket har därför fattat beslut om att lätta på begränsningar som gäller sammankomster. Nu är det tillåtet att ordna evenemang och allmänna tillställningar för ett obegränsat antal deltagare. Evenemangsarrangörer ska fortfarande följa bestämmelser om hygien som slås fast i smittskyddslagen.

Dessutom rekommenderas fortfarande att använda munskydd vid mer långvariga kontakter med andra människor, som till exempel i butiken. Regionförvaltningsverket påminner också om att det fortfarande rekommenderas att arbeta på distans, hålla avstånd, och upprätthålla god handhygien.

Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, är mycket nöjd över coronaläget i regionen.

– Det känns väldigt bra. Invånarna och hälsovården har arbetat hårt för att vi ska komma till den här punkten. Det är fint att det nu är möjligt att leva friare igen. Man måste komma ihåg att det fortfarande finns corona här i regionen, men nu kan man åtminstone andas lite lättare.

Mikko Pietilä
Bildtext Arkivbild. Mikko Pietilä.

Pietilä säger att det så klart finns risker i och med att begränsningarna lättar, men att virusmängderna just nu är väldigt små i landskapet, och att det är viktigt att också få lite mer frihet igen.

Nu närmar sig även midsommaren med stormsteg, vilket innebär att människor kommer att samlas i större grupper igen för att fira.

– Det är helt okej att fira midsommar med sunt förnuft. Vi vet nog alla vad som gäller vid det här laget. Men nu tycker jag att vi ska njuta av sommaren, säger Pietilä.