Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Serviceboende i Lojo lönar sig inte att renovera – staden planerar bygga nytt

Från 2021
I förgrunden syns en bukett med blommor som står på ett bord. I bakgrunden syns en åldring som får hjälp av en yngre person, anställd, på ett äldreboende.
Bildtext Ett äldreboende i Lojo är i så dåligt skicka att det inte lönar sig att renovera. Staden planerar att bygga nytt.
Bild: imago/photothek/ All Over Press

Lojo planerar att bygga nytt i ett servicecentrum för äldre. Om fullmäktige ger grönt ljus så ska bygget inledas före 2024.

Det är frågan om boendet Pentinkulma som finns på Ojamogatan 34 i centrum av Lojo. Det byggdes 1981, men är nu i sådant skick att staden bestämt att det inte lönar sig att renovera. De kostnaderna beräknas uppgå till över sju miljoner euro.

I samma omgivning finns flera boenden: Kultakoti och Kultakartano samt en geriatrisk mottagning. Totalt bor där 160 personer, varav 50 i Pentinkulma. Omkring 100 personer besöker dessutom servicecentret för att delta i dagverksamhet, bada bastu, äta eller gå på gym.

Nu är det klart att Pentinkulma ska rivas och staden ska bygga nytt.

Stadsstyrelsen föreslog fullmäktige att byggprojektet inleds under fullmäktigeperioden 2021-2024 och eventuellt i samarbete med Västra Nylands välfärdsområde. Välfärdsområdet är ett av de 21 områden som den förestående vårdreformen delar in landet i.

Det godkände fullmäktige den 16 juni efter omröstning. Juhana Salmenpohja (Saml) föreslog att ärendet remitteras, men det förslaget förlorade 29-21 i omröstningen. En ledamot avstod från att rösta.

Fullmäktige beslöt också att projektet finansieras så långt det går med statligt Ara-lån och att staden tar Ara:s experter till hjälp då byggnaden ritas.

Diskussion om artikeln