Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fullbokade hotell visar att många väljer att fira semesterdagar i Västnyland – turistsäsongen väntas bli minst lika bra som i fjol

Från 2021
Uppdaterad 23.06.2021 05:30.
Billnäs bruk
Bildtext Efter att Billnäs bruk öppnade upp för allmänheten har det varit full ruljangs säger vikarierande försäljningschef Sofia Berghäll. Redan nu är besökssiffrorna och bokningarna större än i fjol och då återstår över halva sommaren.
Bild: Yle/Maria Wasström

Fjolårets rekordsommar då vi mer eller mindre tvingades fira semester hemma i Finland verkar få en fortsättning i år trots att flera europeiska länder öppnar upp sina gränser.

Det varma junivädret har satt fart på folks semesterplaner, men det börjar redan vara för sent att hitta en stuga att hyra eller ens ett ledigt hotellrum, åtminstone i de delar av Västnyland där det finns hav och stränder.

– Vi är fullbokade till slutet av september, säger företagare Linda Hellström-Pasanen och hänvisar till det nyöppnade hotellet The Barö i Barösund.

Hotellet drivs av Jussi Paavoseppä, medan Linda Hellström-Pasanen driver bland annat restauranger och affären i Barösund.

Svarta hotellrum/fristående små byggnader uppe på ett berg. Väggen mot havet är av glas.
Bildtext På hotellets hemsida informerar företagaren att man kan ställa sig i kö ifall någon avbokar ett hotellrum. Linda Hellström-Pasanen som driver hotellets restaurang säger att också restaurangen är så gott som fullbokad. Bilden är ett fotomontage.
Bild: The Barö

Texten fortsätter efter ljudklippet.

Hotellet i Barösund är visserligen litet, med tolv rum, men också lite större hotell i Västnyland börjar ha sin bokningskalender full för den här sommaren.

– Juni månad var fullbokad redan i maj och nu fylls också juli och augusti, så det ser jättebra ut, säger Henrica Ewalds som är vd för hotell Seafront i Ekenäs.

Fjolåret bjöd på alla tiders rekord för företagare Henrica Ewalds. Då användes 93 procent av rummen varje natt under sommarmånaderna.

– Jag tror vi kommer att slå det rekordet i år, säsongen har börjat tidigare, säger Henrica Ewalds och hänvisar bland annat till högsommarvärmen i början av juni.


Texten fortsätter efter ljudklippet.

Turister vill ha mer än enbart hotellrum

Det är också många som vill övernatta i slottsmiljö. Christine Linder, företagare i Svartå berättar att säsongen har kommit bra i gång.

– Det ser lysande ut, alla finländare firar hemester så vi har mycket rum bokade och många av våra evenemang har också sålts i förväg, säger vd Christine Linder.

För Linder är det viktigt att kunna erbjuda kunderna mer än enbart övernattning och därför har man satsat på olika begivenheter och föreställningar.

stor gul herrgårdsbyggnad
Bildtext När man bokar övernattning på Svartå slott får man också ta del av en guidad rundtur säger vd Christine Linder. Huruvida man har chansen att träffa vita damen eller andra slottsspöken är däremot osäkert.
Bild: Yle / Monica Slotte

Henrica Ewalds, hotellföretagare i Ekenäs är inne på samma linje.

– Program behövs för att locka folk hit. Ingen bokar rum bara för att bo på hotell. Man vill ha något att göra också.

Bokning av konferenslokaler och bröllopsfester har tagit fart

I Billnäs bruk har det rört sig väldigt mycket folk redan i maj och början av juni.

– Vi har öppnat bruket för första gången på tio år och det märks, det har varit en stor succé, säger vikarierande försäljningschef Sofia Berghäll.

Det är främst inhemska turister, men också en del utländska som har hittat till Billnäs. Också här märks coronaeffekten, många finländare och få utländska gäster.

– Vi har redan överskridit förra årets siffror och vi har fortfarande halva sommaren framför oss, säger Sofia Berghäll.

Matportion med bl.a. fisk och sparris.
Bildtext Vi västnylänningar brukar vara vana vid att det finns lediga bord när vi vill gå ut på restaurang för att äta. Nu är flera krogar så gott som fullbokade under sommarveckosluten.
Bild: Jaani Lampinen / YLE

Det som nu börjar märkas, med lättade coronarestriktioner, är att det bokas lokaler för konferenser. Det är något som Sofia Berghäll vid Billnäs bruk och Christine Linder på Svartå slott noterar.

– Visst är mycket ännu på distans, men jag tror att många upplever att man vill börja träffas igen och det börjar kännas säkert igen. Vi har fått verkligt många förfrågningar, det är full ruljangs, säger Sofia Berghäll i Billnäs.

– Coronaläget är helt fantastiskt i Finland och många börjar ha fått sina sprutor och nu vill många mötas. Nu vill man verkligen träffas och se varandra i ögonen, säger Christine Linder i Svartå.

Texten fortsätter efter ljudklippet.


I år kan Christine Linder konstatera att alla bokade bröllop och andra fester som sköts fram i fjol, både två och till och med tre gånger, ska gå av stapeln i år.

För den som är giftassugen gäller det att börja boka festplats, det finns redan en hel del bröllopsfester i bokningskalendern för 2022 berättar Christine Linder.

Västnyland okänt men omtyckt när man väl besöker regionen

De västnyländska turismföretagarna, med betoning då på de som har hotell- och restaurangverksamhet, ser alltså ut att få en kanonsommar andra året i rad, mycket tack vare de inhemska turisterna som fortfarande väljer tallar framför palmer.

– Barösund är ett otroligt unikt och vackert ställe med hav och natur och allt runtomkring som Fagervik och Ingå, säger företagare Linda Hellstöm-Pasanen.

– Vårt område är attraktivt. Många säger att det är som att komma till södern när de hör svenska och så har vi våra stränder, säger Henrica Ewalds, företagare i Ekenäs.

Sandstrand med mycket folk. Många badar i vattnet. En bit strandbyggnad i bakgrunden. En varm sommardag.
Bildtext Turisterna tycker om våra stränder, fast den här sommardagen i juli för några år sedan var det ändå ganska lugnt på Knipans strand i Ekenäs. Det kanske är en orsak till att turisterna blir förtjusta; de slipper trängseln i motsats till de populära badstränderna i Grekland och Spanien.
Bild: Sofia Kajander / Yle

Däremot har Ewalds märkt att Västnyland är obekant för många, i synnerhet för utländska turister som i första hand förknippar Finland med Lappland och Helsingfors.

"Sjung med mig!"
Bildtext Den här mannen, Tomas Ledin, har besökt Ekenäs och Stallörsparken flera somrar, dock inte som en helt vanlig turist, fast han varje gång lovar och svär att Ekenäs är det bästa som finns. Nu har han varit på väg flera år, men coronaviruset har stoppat både honom och sensuella Isabella. När Ledin besöker Ekenäs brukar hotellen vara fullbokade av fans. Bilden är från Stallörsparken sommaren 2015.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Utmaningar finns alltså. Det gäller att hålla intresset uppe för semesterfirande i hemlandet efter att alla restriktioner lättar och resfebern till andra länder tar ny fart. Om trenden med så kallad hemester fortsätter är oklart.

– Svårt att säga, men vi märkte nog av en ökning av gäster redan före coronan. Vi har haft mycket gäster i Barösund om somrarna. Jag tror nog att den trenden fortsätter, säger restaurang-, båthamns- och cateringföretagare Linda Hellström-Pasanen.

Artikeln korrigerad 22.6 kl 8.10 med rätt namn på den som driver hotellet i Barösund.

Diskussion om artikeln