Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danska ilskan växer – kulturministern: "Uefa gav inte någon bra bild av sig som ledare"

Uppdaterad 16.06.2021 15:06.
Danska herrlandslaget samlat i ring.
Bildtext Danmark möter Belgien klockan 19 på torsdagen.

Uefa tycker sig ha genomfört Danmarks exceptionella EM-premiärmatch mot Finland med största möjliga respekt. Danske förbundskaptenen Kasper Hjulmand håller inte med – och får medhåll av landets kulturminister Joy Mogensen.

Matchen mellan Finland och Danmark återupptogs som bekant redan samma kväll, ett par timmar efter att Christian Eriksen kollapsat.

– Uefa är säker på att man behandlade ärendet med största möjliga respekt för den känsliga situationen och spelarna. Beslutet att spela klart matchen togs först efter att båda lagen bett om att fortsätta spela klart samma kväll, uttalade sig Uefa på måndagen enligt Reuters.

Redan dagen matchen efter var Kasper Hjulmand ångerfull över att man spelat vidare. Och ångern har växt.

Lagen fick välja mellan att fortsätta samma kväll eller klockan 12 på söndagen. Enligt Uefa fanns inga andra alternativ eftersom spelarna behöver 48 timmars vila mellan matcherna.

– Jag känner att vi blev satta under press, vi befann oss i ett dilemma som var enormt svårt att vara i, tyckte Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand på tisdagens pressträff enligt Ekstra Bladet.

Kasper Hjulmand instruerar avbytare.
Bildtext Kasper Hjulmand.

Kritik från kulturministern

– Det är odiskutabelt att vi fick två möjligheter att välja mellan. Jag var där. Det var en enormt svår situation, tyckte dansken.

Hjulmand påminner att det vid coronafall kan ges betydligt längre vila.

– Om det hade varit ett coronafall i laget så skulle vi ha fått 48 timmar på oss. Men inte vid hjärtstopp, då fick vi högst 16 timmar och det tycker jag är helt fel.

Också landets kulturminister Joy Mogensen väljer att skicka en passning mot Uefa.

– De gav inte någon bra bild av sig som ledare, slår ministern fast enligt danska TV2.

– Det var säkert svårt för spelarna att följa med sin lagkamrats kamp mellan liv och död, och sedan var man ännu tvungen att fortsätta spela.

Källa: STT