Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Blöjan kan skydda dina värdesaker - och elva andra sommarknep varje småbarnsförälder borde känna till

Från 2021
Ett barn håller i en glasspinne där en muffinsform är trädd på pinnen. Glassen är i fokus och vi ser bara en del av ansiktet på barnet som småler.
Bildtext En muffinsform kan skydda kläder och händer från glasskladd. Allt du behöver göra är trä en muffinsform under glassen på pinnen.
Bild: Carola Nordberg

En muffinsform som skyddar kläder från glass, en blöja som ger dig friheten att lämna väskan obevakad och limefrukter som bekämpar myggor. Podden Föräldrasnack bjuder på de bästa föräldrahacksen att känna till under sommaren för att göra semestern lite enklare, smidigare och roligare.

Sommaren är för många en idyllisk tid, men semestertider innebär speciellt för småbarnsfamiljer intensiva veckor av att sysselsätta de små, försöka bevara husfriden och ruska sand ur kläder. 

Målet blir att minimera friktionen i hemmet så långt som möjligt.

Carro och Rebecka i Föräldrasnack listar tillsammans med poddens lyssnare de främsta knepen för en smidigare sommarvardag. Alla knep hör du i veckans avsnitt av podden Föräldrasnack.

Här listar vi de tolv främsta knepen som kan hjälpa både småbarnsföräldrar och icke-föräldrar i sommar.

1. Rebecka: Göm värdesakerna på stranden i en blöja

Du vill gå till vattnet med barnen men du vill varken ta med dig värdesakerna eller lämna dem obevakade på stranden. Packa in värdesakerna i en blöja och stoppa in den i skötväskan. Vem skulle vilja stjäla en använd blöja? Var noggrann med att inte lämna den framme så att någon misstar den för skräp och slänger bort den …


Om du ändå vill ta med dig telefonen för att ta bilder på barnen i vattnet så kan du packa in den i en slutbar plastpåse. På det här sättet skyddar du telefonen både mot vatten och sand, men den går också att använda genom plastpåsen!

En mobiltelefon är inpackad i en blöja på en strandhandduk.
Bildtext Är det här kanske det smartaste föräldrahacket? Göm dina värdesaker i blöjan och placera den i skötväskan.
Bild: Carola Nordberg

2. Lyssnare: Ta med babytalk till stranden för att stoppa sandiga fötter

En dag på stranden leder lätt till att halva stranden följer med i bilen eller in i hemmet. Föräldrasnacks lyssnare tipsar om att pudra barnens sandiga fötter med babytalk och sedan borsta av talket med en mjuk hårborste. Det här lär ska vara ett garanterat knep för sandfria fötter! 

Att ha med en mjuk hårborste i strandväskan eller i bilen för att borsta av fötterna innan barnen stiger in i bilen är också ett sätt att undvika att hela stranden följer med hem.

Två barn sitter på en terass så att bara benen syns. En hand håller i en borste och borstar fötterna på barnen.
Bildtext En mjuk borste kan hjälpa dig sätta stopp för sandtransport in i bilen eller hemmet. En lyssnare tipsade också om babytalk som lär ska göra borstandet ännu mer effektivt.
Bild: Rebecka Hägert-Backull

3. Carro: Vattenspridare eller lakan och fingerfärg räddar en uttråkad dag

Gör hål på platsflaska. Tejpa fast vattenslangen i flaskan. Här har du en hemgjord vattenspridare att sysselsätta småbarnen med vattenlekar i timtal ute på gräsmattan! Nästan ett träffsäkert knep för dig som behöver en paus och en chans att få sätta dig ner en stund.

Ett annat lysande sätt att underhålla barnen en sommardag är att ge dem ett använt lakan och lägga stenar på hörnen för att hålla det på plats. Ge dem sedan finger- eller vattenfärg och låt dem måla fritt på lakanet ute på gården. Det här är ett till garanterat sätt att hålla dem sysselsatta en god stund.

Någon häller mjölk i ett glas med frysta kaffekuber. Bilden är tagen uppifrån.
Bildtext Ett knep för föräldrarna på sommaren: häll kafferesterna i en iskubsform så har du färdigt iskaffe nästa dag. Du kan lägga de frysta kaffekuberna i en termos, fylla den med mjölk och ta med till stranden. Så har du nedkylt iskaffe när du kommer fram!
Bild: Rebecka Hägert-Backull

4. Lyssnare: Glass i termosen för billigare stranddagar

Glass kan bli en stor kostnad under en sommar för en familj om varje portion ska köpas i kiosken varje dag. Packa med glass från frysen där hemma genom att sätta portionerna i en termos. För extra nedkyld picknick kan du också prova att frysa ballonger fulla av vatten för att hålla kylväskan kall lite längre. När ballongerna smultit kan barnen få dem att leka med.

Rebecka tipsar dig också om att prova göra din egen glass - mixa ner frysta bananskivor och blanda i kakaopulver för chokladsmak. Det här är en succé hemma hos henne. 

Saftglass kan du också göra genom att mixa frysta vindruvor. Eller varför inte frysa ner smoothie eller saft i frysformar för att göra din egen glass på pinnar.

En hand håller i en plastburk fylld av skivade bananer med skalat på. Personen håller burken mot en öppen frys.
Bildtext Ett av många sätt att göra hemmagjord glass - kanske också med mindre socker än den vi köper i affären. Frys till exempel ner skivade bananer och mixa dem senare för krämig "nice cream".
Bild: Carola Nordberg

5. Carro: Dekorera solkrämsburken för att motivera barnen att smörja sig

Solkräm kan skydda barnens hy en dag i solen. Men utmaningen är ibland att få barnen att gå med på att smörja in sig. Carro har löst det här genom att köpa varsin solkräm åt barnen och dekorerat dem med klistermärken som barnen gillar. Hennes dotter Lo har en solkrämsflaska full av Frozen-klistermärken medan hennes dotter Gry har en flaska full av brandmän och brandbilar. Vips har du “Frozen-solkräm” eller “brandman-solkräm" som gör krämen lite intressantare och roligare.

En kvinna står och håller fram en flaska med solkräm som skymmer hennes ansikte. På flaskan finns fastlimmade klistermärken på Frozen-karaktärer.
Bildtext Svårt att motivera barnen att smörja in sig med solkräm? Handla klistermärken som föreställer något de gillar och dekorera solkrämsflaskan. Mittiallt har du special-solkräm, bara för ditt barn.
Bild: Carola Nordberg

6. Lyssnare: Frys ner Aloe vera i iskubsformer

Att smörja in barnen med fuktgivande kräm efter en solig dag kan vara en lika stor utmaning som att smörja dem med solkräm. En lyssnare tipsar om att fylla en iskubsform med aloe vera - och kanske fälla in en liten plastfigur för att göra smörjningsarbetet till en lek för barnen. Målet är att smälta bort aloe veran på kroppen för att komma åt plastfiguren. Det här är ett tips för att motivera barnen att samarbeta i smörjandet!

En iskubsform fylld med aloe vera-gel. En flaska med aloe vera står intill och iskubsformen ligger små plastfigurer insatta i gelen.
Bildtext Så här kan du förvandla kvällssmörjandet till en lite roligare aktivitet. Frys ner kuber av aloe vera och lägg in någon rolig plastfigur. Att smörja sig med leksakskuber är lite roligare för barnen - eller varför inte för vuxna också.
Bild: Carola Nordberg

7. Lyssnare: Nejlika i lime håller myggorna borta

Ta cirka fem limefrukter och skär dem itu. Stoppa flera nejlikan in i lime-halvorna och ställ frukterna på ett bord. Det här menar lyssnaren att ska vara ett garanterat knep för att hålla myggorna borta. Vi väntar med spänning på rapporter om det här fungerar eller inte - kampen mot myggbett är värd alla försök!

8. Carro: Häng solglasögonen på en klädhängare

Solglasögon blir lätt skråmade och är ofta svåra att hitta när du har bråttom iväg. Carro har löst det med att hänga familjens solglasögon på rad på en klädhängare så de alltid finns på ett och samma ställe.

En kvinna håller i en svart klädhängare där en tre par solglasögon hänger på rad. Solglasögonen är i fokus och bara kvinnans båle syns.
Bildtext Ett prima sätt att hålla reda på solglasögonen. Häng dem på en klädhängare istället för att kasta in dem i någon låda.
Bild: Carola Nordberg

9. Carro: Muffinsformen skyddar kropp och kläder från glass

Trä glasspinnen på en muffinsform som samlar den smultna glassen - istället för att glassen rinner ner på kläderna. 

11. Lyssnare: Gör din egen högtalare av en hushållspappersrulle

Musik på stranden eller ute i trädgården kan skapa sommarstämning. Men har du inte en bärbar högtalare - eller kanske du inte vill utsätta den för sand eller vatten - kan du göra din egen högtalare med hjälp av en hushållspappersrulle. Lägg rullen vågrätt ner på bordet och klipp ett hål för telefonen ovanpå den. Här har du din hemgjorda och miljövänliga högtalare - och Arne Alligator kan spela högt oavsett var du är.

En tom hushållspappersrull ligger på bordet. Ett hål har klippts i rullen och där har en mobiltelefon placerats.
Bildtext Skapa din egen högtalare av en pappersrulle! Den här kan du ta med till stranden utan att vara rädd för konsekvenserna av att högtalaren får i sig sand.
Bild: Carola Nordberg

10. Rebecka: Matglädje med hjälp av pinnar

All mat blir godare enligt barnen när den serveras på pinnar. Trä frukt eller mat på grillspett och gör måltiden lite roligare för barnen. Ett alternativ är också att prova på att äta på olika ställen - packa med kvällsmål och gå ut och äta. 

Servera mera saft om barnen inte vill dricka tillräckligt mycket vatten. Carro hade svårt att få sina barn att dricka tillräckligt ifjol och löste det med att låta dem handla sin egen roliga vattenflaska. 

12. Carro: Väck din partners sexlust med fästingkoll

Ett sista bonustips bara för föräldrarnas glädje: fästingkollen kan vara ett sätt att väcka din partners lust. Kanske den ena har mera lust än den andra? En utförlig fästingkoll på kvällen kan fungera som världens bästa förspel … Kanske fästingar kan bidra med något positivt för en gångs skull - ett bättre sexliv?

En man sitter när en annans hand vilar på hans axel. Han har ryggen vänd mot kameran.
Bildtext "Hej älskling, ska vi ... kolla efter lite fästingar?"
Bild: Carola Nordberg

Podden Föräldrasnack publiceras varje måndag på Arenan där du också hittar alla tidigare avsnitt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln