Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå funderar fortfarande på flera tågturer till Helsingfors – största delen av kostnaderna står andra kommuner för i så fall

Från 2021
Uppdaterad 19.07.2021 19:33.
Sjundeå tågstation.
Bildtext Det skulle kunna avgå flera tåg från Sjundeå, tycker politikerna. Arkivbild.
Bild: Yle/Sofia Kajander

Sjundeå kommun ger inte upp försöken att diskutera sig fram till ytterligare en tågtur till Helsingfors.

Bildningsnämnden ansåg tidigare att de förbindelser som finns räcker till, men det svaret gillade inte en del politiker.

Satu Tarnanen (SDP) lämnade 2019 in en motion om att undersöka om det är möjligt med en tågförbindelse från Sjundeå till Helsingfors klockan 9.05.

Tarnanen ansåg att det skulle vara bra för bland annat skolgrupper och studeranden.

Bildningsnämnden: Finns inte tillräckligt med studerande

Bildningsnämnden motiverade sitt negativa svar bland annat med att det inte finns tillräckligt med studeranden som behöver förbindelser just den tiden till huvudstaden. Nämnden ansåg också att kommunens ekonomiska resurser inte räcker till för detta.

Då motionen behandlades i kommunstyrelsen var man inte inne på samma linje, utan ville att man gör en ny utredning av ekonomin och antalet användare.

Det här ledde till att bildningsväsendet diskuterade med Helsingforsregionens trafik (HRT) om att köpa en tågtur klockan 9.05.

Svårt hitta avgångstid

Det visade sig att en avgångstid klockan 9.05 inte är möjlig på grund av Åbotågen. Tåget från Sjundeå skulle kunna starta först klockan 9.13 då tåget till Åbo passerat Sjundeå.

Exempel på avgångstider från Sjundeå kunde i stället vara klockan 9.22 eller 9.24.

Den nya tågförbindelsen skulle enligt HRT:s beräkningar kosta 60 000 euro om året. Sjundeås andel enligt den nuvarande kommunandelsfördelningen för tågtrafik skulle vara 2,3 procent, alltså cirka 1 380 euro om året.  Den största delen av kostnaderna skulle rikta sig till andra kommuner, i synnerhet till Esbo. 

För tillfället går det en buss från Sjundeå till Kyrkslätt tågstation på morgnarna, klockan 9.05. Enligt bildningsväsendet i Sjundeå kan bussförbindelsen inte avslutas, eftersom den är en viktig förbindelse för elever och studerande som studerar i Kyrkslätt.  

Skolorna är positiva

Tågen som avgår från Sjundeå klockan 7-8 hade cirka 60-80 personer som steg på före coronapandemin och under pandemin har cirka 10-20 personer åkt tåg från Sjundeå. Den nya tågförbindelsen kan hämta med sig en del nya kommuninvånare som tågpassagerare, så under normala tider uppskattar bildningsväsendet att antalet personer som stiger på den nya turen är 20-40 stycken. Det här betyder antagligen att antalet personer som stiger på de tidigare tågen minskar.

Både Aleksis Kiven koulu och Sjundeå Svenska skola har meddelat bildningsväsendet att de ser positivt på en tur som avgår efter klockan 9.15 både med tanke på ekonomin och skolornas dagsrytm. Turen skulle även möjliggöra skolornas avgiftsfria färder till studiebesök i huvudstadsregionen.

Kommunstyrelsen beslöt i maj föreslå fullmäktige att att Sjundeå ska fortsätta förhandla med HRT, och det godkände fullmäktige på sitt möte i juni.

Diskussion om artikeln