Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronavaccinet kanske inte räcker till alla unga i sommar då äldre ska få sin andra spruta - THL:s Mia Kontio: Allt är möjligt mellan juli och september

Från 2021
Uppdaterad 16.06.2021 18:20.
Person i ljusgrön tunika med orange väska går mot ingången till Konstfabriken i borgå. Bredvid syns en skylt med texten "Vaccination".
Bildtext Vaccineringarna av unga kommer att gå trögt under sommaren.
Bild: Milena Hackman / Yle

Pfizer levererar så pass lite vaccin till Finland under sommaren att det mesta ser ut att gå till att ge andra dosen till redan vaccinerade. Därför är det möjligt att många ungdomar måste vänta på sin första spruta ända till hösten.

De sista finländarna som står i tur att bli vaccinerade, 16-25-åringarna, måste troligen vänta en bit in på hösten innan det blir deras tur att få vaccinskydd.

Exempelvis Birkalands sjukvårdsdistrikt informerar om minskad möjlighet att ge den första dosen från och med juli, då årets tredje kvartal inleds.

Det är eventuellt frågan om hundratusentals unga finländare som inte hinner få sitt vaccin under sommaren eller före skolstarten, skriver bland annat Iltasanomat.

Vid Institutet för hälsa och välfärd THL ser man inte riktigt lika dystert på läget.

När bedömer ni att de sista invånarna vaccineras med den första dosen, ledande vaccinexpert Mia Kontio?

- Det är verkligen svårt att svara på frågan eftersom det helt beror helt på hur mycket vaccin olika åldersgrupper tar. Om samtliga 4,6 miljoner som är 16+ vill ha vaccin och alla äldre tar sin andra dos skulle de sista få sin första dos i början av september.

Kontio säger till Svenska Yle att det sannolikt ändå inte blir så.

- Det betyder att allt är möjligt mellan juli och september.

Mia Kontio.
Bildtext Mia Kontio. ledande vaccinexpert vid THL.
Bild: Katriina Laine / Yle

Under vårvintern talades det hoppfullt om att alla villiga finländare kan få sin första vaccindos senast i medlet av juli. Under senvåren började hälsomyndigheterna tala om augusti, men också det kanske är för optimistiskt.

Iltasanomat har för sin del räknat ut att den första vaccinationsomgången enligt dagens leveransprognos är klar ungefär vecka 38, det vill säga mot slutet av september. Om nuvarande 12 veckors intervall mellan första och andra sprutan bibehålls kan de sista invånarna få sin andra spruta vecka 50, alltså just före jul.

Hälsomyndigheterna funderar ändå på att förkorta intervallen med 2-3 veckor i det skedet när det inte längre finns personer som behöver första dosen.

Pfizer har levererat vad som lovats

Läkemedelsjätten Pfizer har enligt avtalet med EU lovat leverera 600 miljoner vaccindoser till unionens länder under 2021.

Under midsommarveckan kommer den hittills största veckoleveransen: hela 400  000 doser. Men från och med juli minskar mängden enligt förhandsuppgifter från bolaget till cirka 200 000 doser per vecka. Det är samma mängd som kom i april-maj.

I juli är det så många finländare som behöver sin andra spruta att det sannolikt blir mycket få första doser som delas ut, säger hälsomyndigheterna.

Finlands andel av vaccinerna inom EU är 1,23 procent - alltså 7,38 miljoner doser. Med det vaccineras 3,69 miljoner finländare två gånger.

Enligt Iltasanomats uträkningar blir det ett "hål" på nästan en miljon vaccindoser om man räknar med en vaccintäckning på 90 procent.

Hur hög beräknar ni vid THL att vaccintäckningen till slut blir i Finland, ledande vaccinexpert Mia Kontio?

- För närvarande är vaccintäckningen redan 62 procent bland personer över 16 år, så vi kan säkert anta att den når upp till 80 procent.  

Finländska vaccinexperter funderar just nu dessutom på om vaccineringarna ska börja omfatta också 12-15-åringar. Om åldersgruppen ska vaccineras kommer det att ske efter att de sista 16-plussarna vaccinerats, alltså senare på hösten.

Sairaanhoitaja pistää koronarokotteen potilaalle Energia Areenalla Vantaalla. 26.5.2021.
Bildtext Många unga har redan vaccinerats.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

EU har ett avtal med Pfizer om 1,8 miljarder doser för åren 2022-23, men det anses mycket osannolikt att Pfizer skulle sända extradoser på det här årets sida, varken till Finland eller något annat enskilt EU-land.

Leveranserna av nästa års doser inleds i december, enligt avtalet.

Astra Zeneca bakom vaccinbristen

EU slöt i början av pandemin avtal med flera vaccinleverantörer. En av dem var det vaccin som Oxfords universitet och Astra Zeneca utvecklade.

Astra Zenecas vaccin utnämndes till en början till folkvaccin för att det var billigt och relativt enkelt att förvara. Men först blev det problem med leveranserna och sedan stoppades - eller begränsades hårt - användningen i de flesta EU-länder på grund av mycket ovanliga men allvarliga biverkningar.

Också Johnson & Johnsons vaccin, som bygger på samma teknik, har stoppats.

Nu ligger adenovirusvektorvaccinerna på hög i lager runt om i landet eftersom åldersspannet definierats till 65-69 år i vårt land.

Det har ändå gått åt 420  000 doser av Astra Zenecas vaccin, 359 000 till spruta ett och 61 000 till spruta två.

Om Finland inte vore helt beroende av rna-vaccinerna av Pfizer och Moderna skulle befolkningen så småningom vara färdigt vaccinerad.

De sista får sin spruta på senhösten?

De minskade leveranserna av Pfizer - det har hela tiden kommit mycket mera av det än av Modernas vaccin - kan betyda att många måste vänta på sin första spruta långt in på hösten.

Finland har hittills fått bara drygt 300 000 doser av Modernas vaccin. Men leveransmängden väntas öka till 60 000 doser per vecka från och med augusti.

Iltasanomat spekulerar i att det kan bli november eller till och med december innan de sista tiotusentals 16-20-åringar får sin första spruta. Personer i den yngsta åldersgruppen utan bakomliggande sjukdomar är ju sist i kön.

Diskussion om artikeln