Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är vackra målet som krymper Finlands chanser till EM-åttondel – Mirantjuk rysk hjälte i match med bortdömd finsk fullträff

Från 2021
Uppdaterad 16.06.2021 18:29.
Programmet är inte längre tillgängligt

I nästan tre halvlekar höll den finländska EM-nollan. Då kom målet som ser till att Finlands hopp om en åttondel krymper avsevärt. Finland sumpade sina chanser mot Ryssland och har ett lurigt läge inför avslutningen.

De röda, ryska tröjorna dominerade i S:t Petersburg – och när Rysslands ödesmatch mot Finland i fotbolls-EM summeras är det hemmasupportrarna som andas ut.

De kan framför allt tacka Aleksej Mirantjuk för det.

Atalanta-mittfältaren – en av flera nya spelare i den ryska startelvan jämfört med de som fick chansen mot Belgien – prickade vackert in det ryska ledningsmålet på stopptid i första halvlek.

Ryssland sågade sig framåt genom det finländska försvaret och till slut lyfte Mirantjuk in 1–0. Samtidigt brast allt för hemmafansen.

All form av missnöje med ryska felpassningar och skakiga försvarsinsatser var som bortblåst. Med hemmapubliken i ryggen höll Ryssland ihop, fick med sig sitt 1–0 och öppnade segerkontot i EM – ett extremt tungt resultat för Finland.

Efter två matcher har Finland tre poäng och noll i målskillnad – och med all sannolikhet krävs poäng i sista matchen mot gruppfavoriten och världsettan Belgien för att säkra en plats i åttondelen.

– Naturligtvis är jag besviken, det är en svidande förlust. Vi hade chanser och det grämer att de gjorde mål. Nu gäller det att nolla det här börja fokusera på nästa match mot Belgien, säger Joel Pohjanpalo efter matchen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Finland förlorade sin andra EM-match mot Ryssland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Bortdömt finländskt mål

På förhand var förutsättningarna solklara för Finland i EM-gruppspelets andra match. Vinn och en plats i åttondelsfinalen är bärgad.

Många finländska supportrar hade tagit sig till S:t Petersburg och färglade parken runt Krestovskij-stadion, gator och läktarsektioner i blåvita färger.

De tvingades avbryta ett tidigt och viktigt måljubel när matchen väl startade. Efter bara tre minuter firade de tillresta finländska supportrarna för hela fosterlandet. Joel Pohjanpalo nickade in ett tidigt ledningsmål – exakt den start som Finland ville ha.

Problemet?

Videogranskningen visade en knapp offside på Pohjanpalo och underkänt mål för Finland.

– Det är inte första gången det här händer för mig. Det är så här det går till i fotboll just nu och det kan man inte göra något åt, säger Pohjanpalo.

Programmet är inte längre tillgängligt

Pohjanpalo gjorde det finländska målet i premiären mot Danmark – och han hade bud på mer mot ryssarna i början av matchen. Union Berlin-anfallarens andra dunderläge kom efter en exakt djupledspassning från Robin Lod.

Pohjanpalo sprang, kom loss och såg ut att ha fritt fram att avsluta, men en rysk back hann emellan och täckte skottet till en resultatlös hörna.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer Finland efter paus

Det ryska försvaret var darrigt i första halvlek och det osade bränt varenda gång som Finland var på besök. Det skedde ändå på tok för sällan.

En lika spelmässig övervikt som fallet var för Danmark i lördags handlade det inte om, men Ryssland hade fler skott och 65 procent av bollinnehavet. Speciellt sista kvarten av första halvlek blev jobbig för Finland.

Efter paus vände trenden rejält. Finland hade mer boll, vann fler duller, dominerade matchen i stunder och då blottlades också det ryska försvarets tröghet ännu mer.

Teemu Pukki och Joel Pohjanpalo deppar.
Bildtext Joel Pohjanpalo och Teemu Pukki fick inte dit bollen.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Teemu Pukki rann igenom ett par gånger på några minuter, Robin Lod fick ett läge och inläggen regnade in i ryska boxen.

Utan resultat.

En trött och långt från hundraprocentig Pukki byttes ut med kvarten kvar, Finland saknade sista trycket i slutforceringen och skapade inga farliga kvitteringslägen.

Finland har fortfarande chansen till avancemang i egna händer, men Ryssland är ikapp och Belgien väntar på måndag. Enklare gruppspelsutmaningar har man hört talas om.

Texten uppdateras!

Fotbolls-EM, grupp B:

Finland–Ryssland 0–1 (0–1)

45+3' Aleksej Mirantjuk 0–1

Finland (5–3–2): Lukas Hradecky – Jere Uronen, Daniel O’Shaughnessy, Paulus Arajuuri, Joona Toivio (85' Fredrik Jensen), Jukka Raitala (75' Pyry Soiri) – Glen Kamara (v), Rasmus Schüller (67' Joni Kauko), Robin Lod – Teemu Pukki (75' Lassi Lappalainen), Joel Pohjanpalo.

Ryssland (4–3–3): Matveij Safonov – Mário Fernandes (26' Vjatjeslav Karavajev), Igor Divejev, Georgij Dzjikija (v), Daler Kuzjajev – Roman Zobnin, Dmitrij Barinov (v), Magomed Ozdojev (v, 61' Rifat Zjemaletdinov) – Aleksej Mirantjuk (85' Maksim Mukhin), Artjom Dzjuba (85' Aleksandr Soboloev), Aleksandr Golovin.