Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anne-Marie Viinamäki tar plats i Vasa fullmäktige efter kontrollräkning: "Blandade känslor"

Från 2021
Anne-Marie Viinamäki.
Bildtext Besvikelsen från i söndags byttes mot glädje på onsdag för Anne-Marie Viinamäki.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Efter kontrollräkning blir samlingspartiets Anne-Marie Viinamäki trots allt invald i Vasa fullmäktige. Efter kontrollräkningen fick hon sju röster till och tar platsen av Peter Remahl.

Det var en besviken Anne-Marie Viinamäki som pratade med Yle Österbotten i söndags.

– Nog är jag besviken, jag kan inte säga annat. Jag har suttit sex perioder i fullmäktige och nu står det och faller på ett par röster. Jag har tappat röster. Det är en besvikelse, jag kan inte påstå annat, säger Viinamäki.

Men efter kontrollräkningen som klarnade under onsdagen står det klart att hon får sju röster till, ökar till 139 röster, och tar plats i fullmäktige.

Hon går om Riitta Pääjärvi-Myllyaho och Peter Remahl. Remahl faller ur och blir suppleant.

– Nu har jag lite blandade känslor. Det är klart att jag är glad att jag kom in. Men samtidigt är jag ledsen för Peter Remahls skull, säger Viinamäki på onsdag eftermiddag.

– Det blev ju sju röster till för mig och man borde nog vara mycket noggrannare när man räknar rösterna. Det är klart att det är bråttom och det kan ske misstag, men sju röster är ändå ganska mycket, fortsätter Viinamäki.

Fem av rösterna registrerades till fel kandidat

Centralvalnämdens sekreterare Anna-Liisa Suoranta förklarar hur det kunde gå så att Viinamäki fick sju röster till efter kontrollräkningen.

– Fem av rösterna hade av misstag registrerats till en kandidat med ett närliggande nummer. De två andra rösterna hade fastnat i andra röstsedlar och det upptäcktes också under kontrollräkningen, säger Suoranta.

Viinamäki hade nummer 359 och den kandidat som fick fem av hennes röster var nummer 356, Antti Uusitalo.

Det här blir sjunde mandatperioden för Anne-Marie Viinamäki. Hon inledde med fyra perioder i Lillkyro och det här blir den tredje i Vasa.

Peter Remahl säger att det inte är världens största sak att han nu tappar sin plats.

– Man var ju lite förberedd på det också eftersom jag bara hade en röst mer. Det var roligt att fundera framåt som fullmäktigemedlem men inte är första suppleant dåligt det heller, säger Remahl.