Efter över 10 års väntan får Borgå Gymnasium sin fasadrenovering
Borgå Gymnasiums fasad skall efter en lång väntan renoveras. Just nu ser fasaden ganska så sliten ut, med målfärg som flagnat och fönsterkarmar som sett sina bästa dagar. Nu väntar ett år i baracker för skolan.
En fasadrenovering har redan länge varit planerad. År 2007 grundrenoverades den 171 år gamla huvudbyggnaden, men fasaden och gårdsplanen fick vänta.
Först nu har planeringen kommit ordentligt igång för nästa vår. Redan för två år sedan var det tänkt att renoveringen skulle påbörjas, men på grund av coronaläget sköts renovering upp.
Fasaden har länge tagit stryk av både vind och vatten. Dessutom misslyckades målningen av fasaden på 1990-talet och resulterade bland annat i fläckar på väggarna. Rappningen har börjat komma ner och ornamenten vittrar sönder. Den stora renoveringen förväntas ta ungefär ett år.
Rektorn för Borgå Gymnasium, Monica Johansson, ser optimistiskt på året i baracker och tror att det nog skall gå bra. Baracker som skolbyggnad är inte något helt nytt för Johansson, då Borgå Gymnasium befann sig i samma situation under renoveringen av huvudbyggnaden.
– En sådan här renovering har väldigt mycket ljud och så dammar det också väldigt mycket, säger hon. Även fönstren ska bytas ut och då är det nog inte en helt bra miljö att jobba i. Vi i personalen har ju en gång tidigare varit i baracker under renoveringen av huvudbyggnaden och vet vad det handlar om.
Paus under studentskrivningarna
Gymnastiksalen kommer att kunna användas och det här underlättar större sammankomster för skolelever och personal. Under studentskrivningarna kommer renoveringsarbetet att pausa och rum att städas upp, för att abiturienterna ska kunna skriva studentskrivningarna i vanlig ordning.
– Det kommer jag ihåg från förra renoveringen att samlingar inte är helt lätt, säger Johansson. Då hade vi till exempel studentdimissionen på Kulturhuset Grand, så det måste finnas andra alternativ ifall man inte kan använda festsalen.
Viktigt för elever att ha ett utrymme för håltimmar
De största utmaningarna, enligt Johansson, kommer att vara stora samlingar samt bristen på utrymmen för elever att umgås med varandra till exempel under håltimmar. Det behövs också rum för speciallärare, studiehandledare och annan personal.
– Jag har önskat att vi skulle få ett rum som skulle fungera som utrymme för elever med håltimmar, för det är nog väldigt viktigt då eleverna inte hela tiden har lektioner, säger Monica Johansson.
Hon hoppas på att renoveringen kommer att ge ett resultat som håller länge.