Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ska företagen tvinga motsträviga anställda tillbaka till kontoret efter coronakrisen, eller kommer konkurrensen om chefens uppmärksamhet att få många att återvända frivilligt?

Från 2021
Uppdaterad 18.06.2021 07:54.
En kvinna sitter och jobbar vid en strand.
Bildtext En klar majoritet av de anställda vill fortsätta arbeta på distans.
Bild: Lehtikuva

Många arbetsgivare ser helt annorlunda än sina anställda på hur arbetslivet ska se ut efter coronakrisen. Undersökningar visar att majoriteten av de anställda vill fortsätta att arbeta på distans, men åtminstone stora internationella företag vill begränsa den möjligheten.

Företag världen över har nu börjat planera hur vi egentligen ska arbeta efter pandemin. Google ville först tvinga sina anställda tillbaka till kontoren, men de anställda protesterade mot planerna. Nu har Google backat.

Också Apple möter protester för sitt krav på att de anställda från och med september ska jobba på kontoret måndagar, tisdagar och torsdagar. Några anställda har redan sagt upp sig.

För Apple som före pandemin krävde att allt arbete skulle ske på kontoret kan två distansdagar i veckan kännas som en stor eftergift.

Men andra teknikjättar som Twitter och Facebook planerar nu att låta sina anställda jobba på distans så mycket de vill också efter pandemin.

Risker med att kombinera distansjobb och kontorsjobb

Emma Nordbäck är assisterande professor i företagsledning och organisation vid den Hanken Svenska handelshögskolan i Helsingfors.

Hon säger att många företag tänker sig någon form av hybridmodell mellan att arbeta på ett kontor och att arbeta på distans.

– Man ser allt mer spänningar mellan företagen och deras anställda. Många företag vill ha tillbaka sina anställda till kontoren. De vill arbeta på att igen skapa en bättre sammanhållning.

Företagen ser att en bra teamanda ofta kräver att de anställda åtminstone ibland möter varandra.

– I virtuell kommunikation tenderar man att vara mycket fokuserad på arbetet. Det är inget fel med det, men man måste också kunna tala om annat än arbetet.

En kvinna sitter inne i sitt hem och jobbar vid en dator.
Bildtext Det kan vara svårt att skapa kreativitet om alla arbetar hemifrån på distans
Bild: Lehtikuva

En stor orsak till att företag vill se anställda på kontoren igen är att de vill bevara organisationskulturen. Det är svårt att skapa kreativitet om alla arbetar hemifrån på distans, säger Emma Nordbäck.

Samtidigt visar undersökningar världen över att en klar majoritet av de anställda vill fortsätta arbeta på distans.

– Många anställda har varit nöjda med att ha mycket autonomi och kunna välja hur de arbetar. Då pandemin har tvingat många att arbeta hemma har de allra flesta märkt att de trivs med det.

– Nu kommer vi att få allt mer spänningar kring frågan om de anställda ska få välja helt fritt eller ska företag kunna besluta hur många dagar vi ska vara på kontoret, säger Emma Nordbäck.

"Nu har många suttit fastklistrade vid skärmen i långa tider"

Det är ändå värt att komma ihåg att distansarbetet inte bara är en dans på rosor ens för dem som trivs med det. Dessutom längtar en mindre andel av distansarbetarna redan efter att återvända till sina kontor.

– Det har varit svårt att skapa en arbetsmiljö där de anställda både kan må bra och vara produktiva. I många fall har personer haft sina kalendrar fyllda med möten vecka efter vecka.

I och med distansarbetet har det blivit mycket enkelt att fylla på sin kalender så att nästa möte börjar omedelbart när det förra tar slut.

Sitt aldrig i soffan – och andra tips för att undvika coronakrämpor - Spela upp på Arenan

I vanliga fall har man oftast haft lite tid mellan mötena. Man har kanske bokat in tid för att förflytta sig från ett möte till ett annat. Mellan mötena har man kanske tidigare tagit en kaffe och sprungit på någon kollega i kontorets kök och haft en informell diskussion.

– Nu har många suttit fastklistrade vid skärmen i långa tider och många har känt att hjärnan har blivit ganska överbelastad. Man ser allt mer stress i arbetslivet. Det är ganska svårt att få både produktivitet, välmående och samarbete att fungera på distans, säger Emma Nordbäck.

Oklart när det lönar sig att åka till kontoret

Men de nya formerna av hybridarbete för med sig helt nya utmaningar. Enligt Emma Nordbäck finns det en risk för att vi får det värsta av båda världarna.

– Man kanske en dag bestämmer sig för att ta sig till kontoret och kanske åker en lång väg med buss bara för att märka att ingen av ens kolleger är på kontoret den dagen. Eller så bestämmer man sig för att jobba hemma och så visar det sig att det är en dag då man borde ha haft mycket mera diskussioner och samarbete med personer som råkar sitta på kontoret.

Samtidigt ser Emma Nordbäck att vi kan gå miste om sådana fördelar som distansarbetet har fört med sig.

Emma Nordbäck, tutkija, Hankenin ulko-oven edessä.
Bildtext Emma Nordbäck är assisterande professor i företagsledning och organisation vid den Hanken Svenska handelshögskolan.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

– En bra sak under coronakrisen har varit att det inte spelar någon roll om man sitter i möte i Vasa i ett mindre kontor med två andra personer medan resten av teamet är på huvudkontoret kanske i Helsingfors. Alla har suttit framför likadana rutor.

När företagen går in för mera närjobb finns det enligt Emma Nordbäck en risk för att mötena hålls på platser där alla inte får plats för att en minoritet inte är på kontoret. Kanske har man bara kaffestunder med dem som är på kontoret, men glömmer bort att ha social interaktion med sådana som inte är där.

 – Det kan också vara tvärtom. Det finns företag där en grupp hela tiden har arbetat på distans. De kan sinsemellan ha blivit väldigt enade och bildat mindre grupper som jobbar på vissa sätt. En splittring i mindre grupper uppkommer lätt då en del arbetar på kontoret och en del arbetar på distans.

Hybridjobb kan ge nytt maktspel på arbetsplatsen

Utmaningarna med hybridarbetet kan få en del av oss att mot vår vilja söka oss tillbaka till kontoren självmant. Emma Nordbäck säger att många redan funderar över hur deras personliga val kan påverka deras karriär.

– Kommer de som väljer att jobba hemifrån att gå miste om sådant som de kolleger som väljer att arbeta på kontoret får? Under coronakrisen då alla sitter hemma framför sin egen dator är alla i samma båt. Om man sitter nära sin chef har man andra möjligheter till karriärutveckling. Man kanske har tillgång till information som aldrig delas med dem som sitter hemma.

– Det kan leda till att man väljer att åka till kontoret för att man tänker att man då har mera makt att påverka eller man är närmare sin chef även om man har en uppgift som man lättare skulle kunna utföra hemma.

 

 

Diskussion om artikeln