Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns Båtcenter flyttar tillfälligt till Björkboda efter tisdagens brand

Från 2021
Säkerhetsband avgränsar ruiner efter brand.
Bildtext Verkställande direktör för Kimitoöns Båtcenter säger att man måste se på saken från den ljusa sidan.
Bild: Amanda Wikman / YLE

Verkställande direktör för Kimitoöns Båtcenter, Anders Vahtola, säger att trots att så gott som allting inne i butiken förstördes, lyckades man ändå rädda en hel del. De nya båtarna och viktiga dokument räddades undan branden. Vahtola vill tacka alla som var på plats och hjälpte till att lyfta ut lösöre när det ännu var möjligt.

Varuhuset Hurrikaani totalförstördes i en brand på tisdagen. Även Kimitoöns Båtcenter var inhyrt i samma lokaler.

- Byggnaden är helt och hållet förstörd och kommer att röjas undan, säger Juha-Pekka Iso-Oja från Hurrikaani OY i ett pressmeddelande.

Nu har Kimitoöns båtcenter flyttat sin verksamhet till låsfabriken i Björkboda där de också tidigare haft lagerutrymmen. Vahtola ser inga större problem med att fortsätta verksamheten.

- Vi har i princip redan den infrastruktur vi behöver för att fortsätta här. I dag fick vi draget fiberkablarna så att vi kan koppla upp på nätet för att sköta allt som behövs göras i den ändan. Vi fick mycket hjälp från allmänheten i att lyfta ut sådant som gick att rädda, och vi är mycket tacksamma för det. Nu återsår att inventera det som vi har kvar, säger Vahtola.

På bilden syns ruinerna av det tidigare Hurrikaani köpcentret i Kimitoön.
Bildtext Byggnaden totalförstördes i branden.
Bild: Amanda Wikman / YLE

Den exakta ekonomiska skadan som Båtcenter lidit är ännu inte klar, men så gott som allting som fanns inuti butiken då branden började har brunnit upp. En del lyckades ändå räddas.

- Jag skulle ändå säga att vi hade bra flyt på gång i det där panikläget. Ingen stod stilla och vi fick ut de nya båtarna, motorerna och till och med mappen med allas arbetskontrakt, säger Vahtola.

Vahtola ser inga problem i att fortsätta båtcentrets verksamhet.

- Vi har bra leverantörer och vi har nya båtar med alla tillbehör. Sen finns det också ett nätverk av handlare så allt som vi behöver kan vi ännu beställa in. Det är nästan som att komma ut på sommarbete att vara här i Björkboda.

Hur det går med de anställdas arbetsplatser måste ses över i ett senare skede, säger Vahtola. Nu har hur som helst verksamheten krympt en del då ingen butik längre finns kvar.

Kommunikationen utåt är en utmaning

Nu då butiken har förstörts så har Kimitoöns Båtcenter en utmaning i att få ut budskapet till kunderna om hur de kan få tag i Båtcenters tjänter.

- Vi har bloggar och webbsidor, vi måste göra nya skyltar och vi måste skriva ut var vi finns nu. Varje kund som ens ska hämta ett bränslefilter eller en propeller måste få veta var vi är. Det är en hel del att informera om, säger Vahtola.

Vahtola lägger ändå till att han är djupt tacksam till Kimitoöborna som varit så positiva genom hela processen.

- Det är skönt att ingen varit sarkastisk och frågat hur det är med försäkringen eller så. Alla har faktiskt varit väldigt stödjande.

Varuhuset Hurrikaani som brann ner i Kimito på tisdagen vill bygga en ny fastighet för butiksverksamheten på området, skriver företaget i ett pressmeddelande. Tanken är att fastigheten ska stå klar i april 2022, och även Kimitoöns Båtcenter står bakom byggprojektet.

Insidan av ett lager i Kimitoön efter brand.
Bildtext Så här såg insidan av en lagerlokal ut efter branden.
Bild: Amanda Wikman / YLE

Diskussion om artikeln