Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Planen höll på att lyckas direkt – Kanerva om det bortdömda målet: ”VAR visade sin grymhet”

Uppdaterad 16.06.2021 21:34.

Finland ville få Ryssland i gungning tidigt, och det gick nästan vägen. Joel Pohjanpalo nickade in bollen i mål redan i den tredje minuten men det finländska målfirandet avbröts efter att VAR sagt sitt. Jag trodde att det var mål, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Finland var på väg mot en drömöppning i matchen mot Ryssland. I den tredje minuten slog Jukka Raitala ett inlägg från kanten och i straffområdet fanns Joel Pohjanpalo. Anfallaren nådde högst på bollen och nickade in den i mål.

Pohjanpalo sprang ut mot läktaren och skrek ut sin glädje, men firandet kom sedan av sig. Pohjanpalo var offside och målet underkändes.

– VAR visade sin grymhet. Jag trodde att det var mål men det handlade om centimeter. Vår plan var att försöka få Ryssland i gungning tidigt och i det ögonblicket verkade det som att det skulle gå vägen, säger förbundskaptenen Markku Kanerva till Yle.

"Ett gäng besvikna spelare"

Det ryska försvaret var ofta darrigt och Finland fick fler lägen, men den här gången blev det inget mål. I stället var det Ryssland som avgjorde på stopptid i första halvlek då Aleksej Mirantjuk gjorde matchens enda mål.

– Vi är besvikna. Vi gick in för att vinna den här matchen men även en poäng skulle ha smakat bra. Ryssland försvarade bra i straffområdet, vi fick ändå chanser och anfallsspelet var bättre än i den första matchen men tyvärr fick vi inte in bollen.

– Jag är stolt över spelarna, de gav allt i dag. Nu sitter det ett gäng besvikna spelare i omklädningsrummet men vi ska analysera den här insatsen och sedan börja ladda för matchen mot Belgien.

Finland spelade hela matchen utan lagkaptenen Tim Sparv. I stället var det Rasmus Schüller som tog plats på mittfältet.

– Det är svårt att utvärdera prestationerna hos enskilda spelare nu, men känslan är att han gjorde en bra match. Jag kan inte säga att det var fel val, han gjorde sitt jobb, säger Kanerva.

Efter två matcher står Finland på tre poäng i gruppen – lika många som Belgien och Ryssland. Belgien och Danmark har dock bara spelat en match. Finland avslutar gruppspelet mot Belgien på måndag.

– Belgien är på förhand den svåraste motståndaren i gruppen och nu ska vi se hur de spelar mot Danmark. Nu får vi en dag mer vila och det här laget har visat att de kan utmana vilka som helst, säger Kanerva.