Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ska Wales upprepa succén från senaste EM? Slog Turkiet trots grov straffmiss av Gareth Bale

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
Wales knep segern över Turkiet med 2–0 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Wales har skaffat sig ett ypperligt utgångsläge i grupp A. Laget slog Turkiet med 2–0 och står nu på fyra poäng efter två omgångar. Gareth Bale spelade fram till båda målen och hann även med att missa en straff.

För fem år sedan gjorde Wales en sensationell EM-debut. Gareth Bale och Aaron Ramsey ledde landet hela vägen till semifinal där det troliga tog slut mot blivande mästarna Portugal.

I årets EM är det samma stjärnspelare som leder laget och mot Turkiet utmärkte sig både Bale och Ramsey.

I slutet av den första halvleken slog Bale en lång svepande passning in i straffområdet där Ramsey fanns. Han tog ner bollen på bröstet och dunkade in den bakom Turkiets målvakt Uğurcan Çakır.

Efter en timmes spel fick Bale sedan chansen att punktera matchen från elva meter. Men Bales straff var urusel och gick högt över det turkiska målet.

Turkiske målvakten schabblade efter straffen

Bale höll ändå på att bli målskytt bara sekunder efter straffmissen. Uğurcan Çakır misslyckades i uppspelsfasen och slog bollen rakt på en framrusande Bale. Den turkiske målvakten hade ändå marginalerna på sin sida då bollen gick tätt utanför stolpen.

– Nu var han närmare att göra mål än från straffpunkten, sa Yle Sportens kommentator Kristian Karlsson om situationen.

Efter straffmissen hade Turkiet ett större bollinnehav men laget kom inte närmare än en nick av Merih Demiral som Danny Ward räddade. I stället gjorde Wales 2–0 på stopptid då Bale spelade fram till Connor Roberts.

– Det var en viktig seger. Man skulle tro att fyra poäng räcker för avancemang men vi måste vänta och se. Om någon hade gett oss fyra poäng före EM startade så hade vi tagit det direkt, säger Bale efter matchen.

Strax före Roberts avgjorde matchen uppstod det tumult i Wales straffområdet. Det var grinigt bland de turkiska spelarna och Burak Yilmaz hamnade i ett storbråk. Totalt delades det ut fyra gula kort i samband med bråket.

Resultat:

Turkiet – Wales 0–2 (0–1)

42´ 0–1 Aaron Ramsey
90+5´ 0–2 Connor Roberts