Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vaccinationer av 16–24-åringar påbörjas i Helsingfors trots allt – Robert Tarkkanen, 23: "Nu kan jag äntligen planera min sommar ordentligt"

Uppdaterad 17.06.2021 00:19.
Robert Tarkkanen valkoisessa t-paidassa ja lippis päässä
Bildtext Robert Tarkkanen, 23, är glad att vaccinationerna för hans åldersgrupp sätter igång.

Helsingforsunga befarades bli utan coronavaccin i sommar, då man trodde att vaccinationerna skulle skjutas upp till hösten. Men redan nästa vecka är det 16–24-åringarnas tur. Överläkare Timo Lukkarinen hoppas att unga tar vaccinet även om midsommaren är runt hörnet.

Enligt Timo Lukkarinen, överläkare på Helsingfors hälsostationer, börjar coronavaccineringen för dem som är födda 1997–2005 nästa vecka. Han kan dra en lättnadens suck. På grund av brist på vaccin hotade vaccineringarna att avstanna helt för nya vaccinationsgrupper.

Nu har Helsingfors och Nylands sjukhusdistrikt fått fler vaccindoser, och tidsbokningen för 16–24 åringar kan öppna på måndag.

– Vaccinationerna kommer att komma igång under midsommarveckan, säger Lukkarinen.

Den 23-årige helsingforsbon Robert Tarkkanen blir glad då han hör nyheten. Tarkkanen, som jobbar som guldsmed, har inte planerat något stort inför sommaren.

– Jätte fint att det händer, nu kan jag äntligen planera min sommar ordentligt, säger Tarkkanen.

Tarkkanen tycker att det är viktigt att bli vaccinerad, eftersom han då med gott samvete kan träffa sina mor- och farföräldrar.

Vaccinbristen hotade unga helsingforsbors vaccinationstur

Enligt överläkare Timo Lukkarinen kan unga nu få vaccin eftersom Helsingfors stad fick fler doser och färre personer än väntat har vaccinerat sig.

Lukkarinen understryker hur viktigt det är att vaccintäckningen är hög. Enligt honom borde man boka vaccinationstid fastän det är sommar och man har semester.

– Det är mycket viktigt att vaccinationstäckningen blir så hög som möjligt, så att det inte sker ett bakslag på hösten nu efter att coronaläget blivit så mycket bättre, säger Lukkarinen.

Tidigare sa prognoserna att vaccindoserna endast skulle räcka till en andra boosterdos för de som redan fått en vaccindos.

– Utan de nu bekräftade vaccindoserna skulle vi inte ha kunnat börja vaccinera nya grupper förrän senare på hösten, säger Lukkarinen.

Enligt Lukkarinen har många vaccindoser i Helsingfors gått åt till äldre och personer i riskgrupper.

Skyddet behövs inför skolstarten

Enligt Lukkarinen är det viktigt att unga får vaccin redan innan hösten eftersom skyddet behövs då skolorna börjar.

Enligt Lukkarinen finns det över 40 000 stycken 20–24-åringar i Helsingfors.

I grannkommunerna är vaccinationerna för de yngre grupperna redan igång.

– Det är viktigt att unga i Helsingfors inte tvingas vänta månader längre än unga i grannkommunerna, säger Lukkarinen.

Till exempel i Lojo kunde 16-åringar boka coronavaccinationstid redan i maj.

Den här artikeln är en bearbetning av artikeln 16–24-vuotiaiden koronarokotukset sittenkin käyntiin Helsingissä – Robert Tarkkanen, 23: "Nyt voi vihdoin suunnitella kesää vapaammin" skriven av Tero Valtanen, översatt och bearbetad av Dominique Pashley.