Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin fick applåder på hemmaplan efter närkampen med Biden – vice talman i överhuset: "Jag ser tre, fyra konkreta resultat"

Från 2021
Uppdaterad 17.06.2021 06:18.
Vladimin Putin i profil framför den ryska flaggan under ett möte med Schweizs president Guy Parmelin (inte på bild).
Bildtext Under sin presskonferens viftade Putin bort all kritik om demokratibrist, cyberattacker och aggression mot Ukraina.

I Ryssland har president Putin fått mycket beröm efter onsdagens toppmöte i Genève med USA:s president Joe Biden. Insatsen beskrivs som resultatrik. Men även kritiska röster har höjts.

– Jag ser tre, fyra konkreta resultat efter toppmötet, konstaterade vice talmannen i det ryska överhuset Konstantin Kosatjev i rysk tv på onsdag kväll. Ambassadörerna återvänder till sina poster, nya rysk-amerikanska konsultationer om kärnvapennedrustning ska inledas, cybersäkerhet och Arktis.

– Det här är tillräckligt för att beskriva toppmötet som resultatrikt, fortsatte Kosatjev. Ett visst förtroende har skapats mellan våra länder. Och utan förtroende finns det heller ingen vits med konsultationer.

Diplomatisk framgång

Inga nya avtal eller dokument skrevs under gårdagen i Genève. Men länderna kom överens om att återuppbygga de diplomatiska relationerna som legat i spillror det senaste året.

Både USA:s och Rysslands ambassadörer blev tidigare hemkallade, men ska nu återvända till sina respektive beskickningar.

Joe Biden och Vladimir Putin sitter på varsin stol och gestikulerar framför ländernas respektive flaggor.
Bildtext Ryska bedömare är nöjda med att Biden verkar se Putin som en "värdig motståndare".
Bild: STELLA Pictures

I Ryssland har en del analytiker med glädje noterat att Joe Biden använder en mer pragmatisk retorik gentemot Putin än vad Moskva är van vid.

Ingen demon längre

– Jag ger det här toppmötet höga poäng, sa chefredaktören för tidningen Nezavisimaja gazeta Konstantin Remtjukov i rysk tv. President Biden pratade om två globala stormakter när han anlände till Genève. Det här är något nytt jämfört med den doktrin som härskat det senaste decenniet där USA degraderat Ryssland till en regional stormakt.

– Biden demoniserar inte heller Putin, fortsatte Remtjukov. Tidigare framställde Washington Putin som så pass ondskefull att man inte ens skulle diskutera med honom. I dag beskrev Biden honom som en värdig motståndare.

– Toppmötet är därför början på en ny era där båda länder respekterar att vi har olika åsikter, menade Remtjukov.

Navalnyj provocerade

Efter toppmötet höll Putin en lång presskonferens där han i detalj kommenterade alla frågor som behandlats under dagens lopp.

Sin vana trogen viftade Putin bort all kritik om demokratibrist, cyberattacker och aggression mot Ukraina.

Putin uttalade sig också fränt om den förgiftade och fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Putin anklagade Navalnyj för att ha ignorerat alla krav från ryska myndigheter, det här vid en tidpunkt när han låg på sjukhus i Tyskland.

Ett uttalande som direkt mötte hård kritik från Navalnyjs närmaste medarbetare, varav de flesta numera tvingats utomlands på grund av den politiska repressionen i Putins Ryssland.

Diskussion om artikeln