Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Försiktigt positiva omdömen i amerikanska medier om Joe Bidens möte med Vladimir Putin i Genève – artiga fraser och en överraskningsfri tillställning men få konkreta resultat: "Som två skickliga boxare som beskriver motparternas talanger"

Från 2021
Vladimir Putin och Joe Biden skakar hand framför en stor dörr med amerikanska, ryska och schweiziska flaggor omkring sig.
Bildtext De båda presidenterna höll separata presskonferenser efter sitt möte.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Mötet mellan presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin gick enligt förhandsmanuskriptet, med väldigt få konkreta resultat som följd.

Så kunde man sammanfatta de första amerikanska mediereaktionerna efter onsdagens toppmöte i schweiziska Genève. 

– Efter en fyra timmar lång diskussion uppenbarade sig de två ledarna, var och en för sig, och gav respektfulla omdömen om varandra, som två skickliga boxare som beskriver motpartens talanger, skriver New York Times.

– Båda två sa sig eftersträva en bättre relation men gav inga besked om dramatiska åtgärder som kunde bryta utvecklingen som lett till att den rysk-amerikanska relationen nått ett lågvattenmärke sedan kalla kriget, fortsätter tidningen.

– Det förekom ingen fientlighet, sa Biden och deklarerade efter mötet att han “åstadkom det han kommit för att åstadkomma”.

President Biden visar tummen upp vid ingången av Air Force One strax innan han avlägsnar sig från Genéve där han träffat Rysslands Vladimir Putin.
Bildtext Joe Biden verkade nöjd och visade tummen upp innan han klev in i Air Force One efter mötet.

Biden sa sig ha påpekat för Putin var gränserna går för vad USA är redo att tolerera från ryskt håll. 

Det mest synliga resultatet av mötet var en överenskommelse om att låta båda ländernas ambassadörer återvända till sina respektive stationeringsorter i Moskva och Washington DC, en åtgärd som på förhand sågs som realistisk.

Man enades också om att skapa gemensamma arbetsgrupper som kommer att behandla frågor som cyberhot och nedrustning av kärnvapen, men utan tydliga löften om hurudana konkreta former samarbetet kommer att få.

Putins jämförelse av oppositionsförtryck i Ryssland och Capitoliumupploppet uppskattas inte

Washington Post konstaterar att Bidenadministrationens val att tona ner förväntningarna till ett minimum inför mötet kan ha varit ett lyckat drag.

– Genom att skruva ner förväntningarna och hålla mötet kortare än väntat, lyckades Putin och Biden erbjuda en positiv överraskning: små framsteg i en rad frågor, skriver tidningen och nämner ambassadörernas återkomst och beslutet att fortsätta dialogen kring nedrustning och “strategisk stabilitet” som exempel.

– På det stora hela är det här troligen det bästa vi kunde ha förväntat oss, säger Rysslandsexperten Sam Charap till Washington Post.

På CNN är reportrarna Matthew Chance och Luke McGee mer kritiska.

Förutom några små löften om att återinsätta diplomater och fortsätta en dialog, gav Putin inga indikationer på att han kommer att ändra sig, skriver reportrarna.

– Det verkar som om inga vänliga ord stoppar den ryska ledaren från att köra fram sin politiska agenda både hemma i Ryssland och i utlandet utan konsekvenser.

Chance och McGee nämner särskilt Putins välbekanta tendens att avvisa alla anklagelser om att Ryssland bryter mot mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, genom att börja tala om missförhållanden och problem i USA.

När Putin fick frågor om förtrycket av oppositionspolitiker i Ryssland, valde Putin att lyfta fram angreppet på Capitolium den 6 januari i Washington och dödandet av afroamerikanen George Floyd.

Joe Biden kallade jämförelsen mellan upploppsmakarna den 6 januari i Washington och oppositionskrafter i Ryssland för "skrattretande".

Rysslandsexperten Fiona Hill: Vi kan alla dra en suck av lättnad 

Frågan som bedömare ställer sig i USA är nu om Genèvemötet kommer kommer att leda till en upptining av den ansträngda relationen mellan Ryssland och USA.

Joe Biden själv gav ett försiktigt intryck i sina kommentarer efter mötet.

– Vi får se under de kommande sex till tolv månaderna om det blir en strategisk dialog av betydelse.

Fiona Hill är tidigare Rysslandsexpert för Trumpadministrationen och för tillfället anställd vid tankesmedjan Brookings Institute i Washington. 

Hon menar att att Genèvemötet kan markera början till en mer förutsägbar relation mellan USA och Ryssland. Men det behövs fler diplomatiska möten.

– Det som kan göra relationen mer förutsägbar är om vi ser fler möten mellan representanter på olika nivåer av statsapparaterna, säger Hill i en intervju till PBS Newshour.

Fiona Hill var närvarande under mötet mellan ex-presidenten Donald Trump och Vladimir Putin i Helsingfors på sommaren 2018. Många amerikaner ser mötet som en skamfläck på grund av Trumps kontroversiella uppträdande i samband med den gemensamma presskonferensen med Putin.

Hill har senare berättat att hon funderade på att fejka en sjukdomsattack för att avbryta det “hemska spektaklet”.

Gårdagens möte mellan Joe Biden och Putin var enligt Hill en mycket annorlunda tillställning. Enligt Hill var Bidens budskap tydligt och koherent.

– Vi kan nog alla dra en suck av lättnad och konstatera att vi "fixade det" den här gången.

Källor: New York Times, Washington Post, PBS Newshour, CNN, Politico m.fl.

Diskussion om artikeln