Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Storm i båda lagen – Holland och Österrike avslutar EM-torsdagen

Från 2021
Uppdaterad 17.06.2021 21:58.
Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2020 i fotboll: Holland - Österrike - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Både Holland och Österrike inledde EM med en seger. Frid och fröjd med andra ord i bägge lägren? Nej. Hollands förbundskapten Frank de Boer har fått utstå massiv kritik för den svajiga försvarsinsatsen mot Ukraina medan Österrikes anfallsstjärna Marko Arnautovics rasistiska utspel i öppningsmatchen kastat en skugga över hela landslaget.

Nederländerna–Österrike, grupp C

Johann Cruijff Arena, Amsterdam klockan 22.00

Kommentatorer: Christian Vuojärvi och expertkommentator Jani Lyyski

Programmet är inte längre tillgängligt
EURO 2020 i fotboll: Holland - Österrike - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nederländernas läge: Spelsystemet under lupp

Frank de Boer är under press. Han har brutit mot nästan heliga normer genom att ersätta den traditionella, i årtionden etablerade, holländska 4–3–3-formationen med 3–5–2-systemet.

Holländska fotbollsfans har varit skeptiska till den förre stjärnspelarens kvaliteter som tränare och att han gått emot nationens seder har inte gjort saken bättre. Framför allt efter att man tappat en 2–0-ledning i öppningsmatchen. Att Holland till slut fixade en seger gav de Boer lite andrum. Men bara lite.

Österrikes läge: Arnautovic avstängd

Den österrikiska fotbollens bad boy, Marko Arnautovic, visade upp sin bästa och sämsta sida i segern över Nordmakedonien. Han gjorde ett vackert mål och punkterade matchen, bara för att sekunder senare förolämpa en av sina motståndare rasistiskt.

Uefa stängde av Arnautovic i en match så han medverkar inte i kvällens drabbning.

Startelvorna: Juventus-stjärnan gör comeback

Frank de Boer har bekräftat att Juventus mittback gör comeback efter sin ljumskskada. Han ersätter sannolikt Jurrien Timber även om veteranen Daley Blind borde utgående från sin insats mot Ukraina vara den i backlinjen som är på fallrepet.

Nederländerna (3–5–2): Stekelenburg; De Ligt, De Vrij, Blind; Dumfries, De Roon, De Jong, Wijnaldum, Van Aanholt; Depay, Weghorst

Österrikes storstjärna, David Alaba, spelade som mittback i öppningsmatchen mot Nordmakedonien. Chefstränaren Franco Foda har oftast haft Alaba som vänsterback eller vänstermittfältare, men i och med att Österrike tog tre poäng i EM-starten så gör han knappast några förändringar i startelvan.

Österrike (3–5–2): Bachmann; Dragovic, Alaba, Hinteregger; Lainer, Laimer, Schlager, Sabitzer, Ulmer; Baumgartner, Kalajdzic

Kommentatorns tips: Holland vinner men lyckas inte hålla nollan i dag heller. Matchen slutar 2–1 till Oranje.

Diskussion om artikeln