Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanadas guldtränare Gerard Gallant är ny tränare för New York Rangers

Från 2021
Kanadan päävalmentaja Gerard Gallant sai MM-pokaalin syliinsä.
Bildtext Gallant ledde Kanada till guld i ishockey-VM.
Bild: Gints Ivuskans/AFP/Getty Images

NHL-klubben New York Rangers har utsett Gerard Gallant till ny tränare. Gallant ersätter David Quinn som sparkades efter att Rangers missade årets NHL-slutspel.

Rangers hade en tung säsong i NHL, och efter att endast nått en femte plats bland åtta klubbar i östra divisionen sparkades David Quinn.

Ersättaren, den 57-årige Gerard Gallant har tidigare fungerat som tränare för Columbus Blue Jackets, Florida Panthers och Vegas Golden Knights.

Som tränare för Golden Knights förde han sensationellt klubben till Stanley Cup-final under lagets premiärsäsong i ligan 2017-18. Den säsongen belönades han med Jack Adams Award som tilldelas NHL-säsongens bästa tränare.

– Hans stora erfarenhet och framgång i båset på flera nivåer gör honom till det perfekta valet att leda vårt lag på isen, säger Rangers general manager Chris Drury i ett uttalande.

Förde Kanada till VM-guld

Gallant har inte varit NHL-tränare på 16 månader, men finländska ishockeyvänner minns honom som Kanadas tränare under årets ishockey-VM i Lettland.

Efter en katastrofal inledning med tre förluster ledde Gallant Kanada till VM-finalen där Lönnlöven besegrade Finland med 3–2 efter förlängning.

Gallant kommer nästa år att vara tränare för bland annat det finländska storlöftet Kaapo Kakko.

Efter att New York Rangers presenterat sitt tränarval är det nu endast Arizona Coyotes och Seattle Kraken som ännu är utan tränare för nästa säsong.

Diskussion om artikeln