Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö: Navalnyjs situation förändras knappast till följd av mötet mellan Biden och Putin

Sauli Niinistö tittar åt sidan när han sitter redo för en intervju i studion där Morgonettan bandas in.
Bildtext Republikens president Sauli Niinistö betonar vikten av öppen dialog mellan USA och Ryssland.

Med tanke på Finlands stabilitet tycker president Sauli Niinistö det är viktigt att USA:s och Rysslands presidenter träffas. Han tror ändå inte att toppmötet nämnvärt kommer att förbättra vare sig ländernas relation eller situationen för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin träffades under ett toppmöte i Genève på onsdagen. Ett av samtalsämnena var den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

President Niinistö har själv diskuterat saken med Putin vid flera tillfällen. Enligt honom bjöd toppmötet inte på några överraskningar i frågan.

– Jag kan inte säga om mötet leder till några nämnvärda förändringar, åtminstone inte sådana som syns utåt, säger han i en intervju för Yles morgon.

"Att de överhuvudtaget träffades är i sig ett resultat"

Niinistö tror inte heller att mötet leder till några större förändringar i USA:s och Rysslands relation. 

– Men det är viktigt att också de som har olika åsikter diskuterar sinsemellan och vet på vilka punkter de eventuellt kan komma överens och på vilka punkter de tycker olika. 

– Att de överhuvudtaget träffades är i sig ett resultat, konstaterar Niinistö.

Vapentillsyn och Arktis viktiga frågor

Niinistö lyfter upp ett par konkreta frågor som presidentkollegorna diskuterade som också berör Finland. 

Den första handlar om vapentillsyn.

– President Biden konstaterade att ämnet diskuterades mycket detaljerat och att en fortsättning kan följa. Det är en god nyhet, säger Niinistö.

Ett annat tema som är viktigt för Finland är miljön kring Arktis. 

– Naturligtvis hoppas jag att miljö- och klimattänket som vi har framhållit, till exempel bekämpning av sot- och metanutsläpp, skulle höra till de främsta frågorna. Förhoppningsvis går det här också framåt i och med att det arktiska området intresserar dem båda.

Dialog främjar stabiliteten också i Finland

Niinistö anser att ju bättre USA och Ryssland kommer överens, desto bättre är läget för Europa och Finland.

All diskussion mellan de två länderna gynnar stabiliteten i Finland, menar han.

– Om spänningarna mellan USA och Ryssland ökar så befinner vi oss ganska i mitten av det hela. Ju mindre spänningar, desto bättre för oss. 

Enligt Niinistö står det klart att Biden nu försöker återuppbygga det traditionella kamratskapet mellan USA och Europa, som till viss del grusades under Donald Trumps tid på presidentposten.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets text Presidentti Niinistö Ylen haastattelussa: Navalnyin tilanne tuskin muuttuu huippukokouksen myötä skriven av Laura Kangas. Artikeln har översatts av Eva Brunell.

Diskussion om artikeln