Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det blir lättare att komma till Finland från EU- och Schengenländer

Från 2021
Uppdaterad 17.06.2021 16:41.
Matkustajalaiva saapumassa Helsingin Länsisatamaan.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Personer som har fått en godkänd vaccinationsserie får i fortsättningen komma till Finland från EU- och Schengenländer. Det samma gäller personer som under de senaste sex månaderna haft covid-19. Arbetsresor tillåts.

I praktiken blir det möjligt att under vissa förutsättningar göra fritidsresor till Finland från EU- och Schengenländer.

En person som vill komma in i landet ska kunna presentera ett bevis på att hen vaccinerats tillräckligt många gånger eller haft covid-19 det senaste halvåret.

Resenären ska ha fått en fullständig vaccinationsserie (en eller två doser beroende på vaccinet). Den sista vaccinationen ska ha ägt rum minst två veckor före resan.

Det blir också möjligt att komma in i landet om en person haft covid-19 och vaccinerats minst en gång för minst en vecka sedan.

Statsrådet har fattat besluten. Inrikesministeriet och Gränsbevakningen berättade på torsdagen om vad de innebär.

De omtalade reglerna för arbetsresor ändras

Reglerna för arbetsresor luckras också upp. Det blir tillåtet för arbetsresenärer att komma till Finland från ett EU- eller Schengenland med alla trafikformer.

De nya reglerna träder i kraft från och med början av nästa vecka.

kansliapäällikkö Kirsi Pimiä
Bild: Markku Pitkänen / Yle

– Det här underlättar arbetskraftspendlingen till Finland från till exempel Estland, Sverige och Norge, sa kanslichef Kirsi Pimiä vid Inrikesministeriet.

De tidigare inresestriktionerna har väckt debatt. Estlands premiärminister Kaja Kallas vädjade nyligen till Finland om saken. Hon hänvisade till arbetstagares och familjers svårigheter på grund av de strikta inreserestriktionerna.

Gränskontrollen vid de inre gränserna och begränsningarna i trafiken över de yttre gränserna fortsätter fram till den 11 juli.

Små ändringar i de landsvisa begränsningarna

Statsrådet fattade också beslut om att slopa den inre gränskontrollen i trafiken mellan Finland och Polen och mellan Finland och Ungern.

Med trafik över de inre gränserna menas resor mellan Finland och Schengenländer.

Trafik mellan Finland och Rumänien, Monaco och San Marino omfattas inte längre av begränsningar i trafiken över de yttre gränserna.

Med trafik över de yttre gränserna avses resor mellan Finland och tredje länder som inte hör till Schengenområdet.

Gränsbevakningsväsendet uppdaterar här instruktionerna gällande gränsövergång. På sidan finns information om vilka regler som gäller för vilka länder.

Viktigt att läsa på om reglerna på förhand

Det är viktigt att resenärer bekantar sig med vilka regler, krav och rekommendationer som gäller innan de kommer till Finland, samt att de har de behövliga dokumenten redo.

Enhetschef Tuomas Laosmaa vid Gränsbevakningsväsendet hänvisar till den digitala tjänsten Finentry.

Gällande rekommendationer som har att göra med minderårigas vaccinationer hänvisar Laosmaa till Institutet för hälsa och välfärd.

Många finländare funderar på om de kan boka en utlandsresa. Enhetschef Kirsi Pimiä vid Inrikesministeriet uppmanar folk att bekanta sig med Utrikesministeriets rekommendationer.

Utrikesministeriet uppmanar till speciell försiktighet vid resor inom EU- och Schengenområdet. Till övriga länder ska man resa bara om resan är nödvändig.

Det här kan tolkas vara en lindring i rekommendationerna gällande resor från Finland till andra EU- och Schengenländer.

Vaccinationsintyget blir kompatibelt nästa vecka

Social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd och Folkpensionsanstalten meddelade på torsdagen att EU:s så kallade covidintyg tas i bruk i Finland den 22 juni.

Finlands nationella coronavaccinationsintyg uppdateras så att det då blir kompatibelt med EU:s motsvarande intyg.

Det betyder att man från och med den 22 juni kan få det covidintyg EU kräver från Mina Kanta-sidorna på webben.

Artikeln uppdaterades klockan 16:06 med information om Finentry och utlandsresor. Ett klargörande gällande fullständig vaccinationsserie gjordes klockan 16:40.

Diskussion om artikeln