Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbobon Jacob Bremers grav i Pikis restaureras – "Om vi glömmer bort vad våra förfäder har åstadkommit, då är det illa."

Från 2021
Pikis kyrka
Bildtext Henrik Bremer är stolt över att få se hur Jacob Bremers grav äntligen restaureras.
Bild: Arash Matin / Yle

Vid ingången till Pikis kyrka är det liv och rörelse. Där ligger den kände handelsmannen Jacob Bremer, som levde på 1700-talet, begraven. Efter nästan 250 år restaureras nu Bremers grav på initiativ av hans nu levande släktingar.

Jacob Bremer var en av Finlands mest betydelsefulla handelsmän på 1700-talet. År 1727 flyttade han till Åbo från Västerås för att arbeta som bonddräng för sin halvbror. Sakta men säkert avancerade Bremer, och blev slutligen en av Finlands viktigaste handelsmän, med verksamhet inom allt från skepps- till glasindustri. Bremer ansågs på sin tid vara Åbos, och kanske till och med Finlands, rikaste man.

Henrik Bremer, ättling till Jacob Bremer och styrelsemedlem i Släktföreningen Bremer, säger att anfadern var en mycket viktig person i 1700-talets Finland.

- Jacob Bremer ansågs vara en av de viktigaste krafterna bakom sjöfarten och frakten av varor till och från Finland. Han startade från noll, och skapade ett imperium från ingenting. Jacob Bremer visar att om man vill och kan och gör, så blir det någonting.

Bremer, som levde en stor del av sitt liv i Åbo, är i dag begraven på Pikis kyrkogård i S:t Karins. Graven har förfallit under åren, men nu har Släktföreningen Bremer, som består av Jacob Bremers nu levande släktingar, tagit tag i saken. Under den senaste månaden har graven genomgått en omfattande restaurering, och nu börjar arbetet vara på slutrakan.

Pikis kyrka
Bildtext Här monteras gjutjärnsskranket tillbaka på plats efter reparationer.
Bild: Arash Matin / Yle

Restaureringen av graven är ett stort projekt, och notan landar på runt 25 000 euro. Stenarna har monterats ner, varefter de har skickats till en fabrik för att lappas och putsas, och nu har de placerats tillbaka på en stabil grusbädd. Då Yle Åboland besöker graven på Pikis kyrkogård är man i full fart med att montera tillbaka gjutjärnsskranket som byggdes i mitten av 1800-talet. På den tiden var det populärt med den typen av staket.

- Graven är över 200 år gammal, så kanske det var på tiden att ta tag i saken, skrattar Henrik Bremer.

Ända sedan Släktföreningen Bremer grundades i slutet av 1980-talet har målet varit att restaurera Jacob Bremers grav, men pengarna har saknats. Föreningen har Museiverket, släkten Honka, och föreningen Minnesvårdarna att tacka för att restaureringen äntligen blir av. Alla har bidragit till finansieringen av projektet.

Henrik Bremer är mycket stolt över att restaureringen av graven äntligen blir av. Han är själv släkt med Jacob Bremer i rakt nedstigande led, och säger att det känns viktigt att få vara med och se hur graven nu rustas upp.

- Det är en stor glädje, och vi känner oss väldigt stolta över att vi äntligen fick det gjort. Graven ligger på paradplats vid kyrkan, så det har varit ett sting i hjärtat varje gång man har gått förbi graven.

Pikis kyrka
Bildtext Henrik Bremer (till höger) är mycket stolt över restaureringen. Ilkka Pere (till vänster) är också en ättling till Jacob Bremer, och har bidragit till att finansiera projektet.
Bild: Arash Matin / Yle

Henrik Bremer anser att det är viktigt att restaurera gamla minnesmonument som gravar - på så sätt kommer vi ihåg vår historia.

- Om vi glömmer bort vad våra förfäder har åstadkommit, då är det illa. Vi ska vara stolta över att vi har förfäder som har bidragit till Finlands blomstring.

- Jag tror att en viss rotlöshet och en viss historielöshet har spridit sig i samhället. Skolan har lite glömt att berätta om vår historia före 1808-1809. Nu börjar man ändå inse att finländare har det funnits i alla tider, och att vi måste bevara det våra förfäder någon gång har gjort.

Diskussion om artikeln