Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors skolor får 17,5 miljoner för att kompensera för coronapandemins misär – oenigt fullmäktige förde hätsk debatt

Från 2021
Nordsjö lågstadieskola, elever, klasstimme
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingfors stadsfullmäktige bestämde igår att ge skolorna extrapengar. Tjänstemännens bedömning var att utbildningssektorn skulle klara sig med sex miljoner mindre.

Pengarna ska gå till att förstärka elevvården, anställa fler assistenter i skolorna, anställa fler lärare så att man kan göra mindre grupper och överlag satsa på de unga som haft det svårt.

Diskussionen i fullmäktige var stundvis hätsk då ärendet behandlades.

– Dels handlade det om summan, behövs det mera eller mindre pengar. Dels handlade det om processen och om ifall borgmästaren får dra ut processen så här länge, sammanfattar SFP:s fullmäktigeledamot Marcus Rantala.

Från besparingar till extra pengar

Fullmäktige bestämde i höstas när de gjorde upp budgeten för det här året att skära i finansieringen för utbildningssektorn. Under våren började man ångra sig, och insåg att coronaåret slagit hårt mot skoleleverna som i stället skulle behöva mera stöd än besparingar.

Därför kom nämnden för fostran och utbildning i april med ett förslag om att man skulle öppna upp budgeten igen och ge skolorna mera pengar, hela 17,5 miljoner euro. 

För att saken ska gå vidare måste det tas upp i stadsstyrelsen. Och den som ska ta saker till stadsstyrelsen är borgmästaren Jan Vapaavuori från Samlingspartiet. 

Kritik mot Vapaavuori

Det dröjde och dröjde och beslutsfattarna började bli otåliga. Skolorna borde veta hur mycket personal de har råd att anställa för hösten, och de skulle gärna vilja veta det före sommarlovet. 

Tjänstemännens och Vapaavuoris motförslag var en ökning på 11,5 miljoner euro. Alla andra partier förutom Samlingspartiet röstade för den högre summan på 17,5 miljoner.

Inom Samlingspartiet har det också funnits röster som oroat sig för utbildningen. Biträdande borgmästare Pia Pakarinen (Saml) med ansvar för utbildningssektorn har sagt att den ökade finansieringen är väldigt viktig för skolorna.

Nu är det alltså klart att skolorna får pengarna och Marcus Rantala säger att skolorna nog kunnat förbereda sig på att de får extra resurser.

– Jag är övertygad om att resultatet i slutändan kommer att vara gott och vi får de nya resurserna på jobb genast från höstterminens start.

porträtt på marcus rantala (sfp) i helsingfors stadsfullmäktige
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Rantala hoppas att saken inte lämnar spår i samarbetet inom Helsingfors fastän debatten varit väldigt inflammerad. 

Social- och hälsovårdssektorn fick också lov att överskrida budgeten med 162 miljoner euro i år. Det här beslöt fullmäktige också igår.

Diskussion om artikeln