Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snabbare och grönare resor till Åbolands skärgård – bilen är inte enda alternativet

Uppdaterad 18.06.2021 08:12.
M/S Östern till vänster och M/S Norrskär till höger står i Nagu Gästhamn.
Bildtext Med förbindelsebåt kan man se hela skärgården.

Om somrarna är det fullt av bilar i Nagu. Det här försvårar parkering, skapar problem för miljön och hindrar möjligheterna att fritt röra sig i byn.

Pargas stad arbetar för grön turism genom att ordna båtturer från Åbo, olika varianter av busstrafik och bättre cykelvägar längs Skärgårdens ringväg.

Under sommaren kan man ofta se ett stort antal bilar både i byn och längs med Skärgårdsvägen. Yle Åboland tog sig ut till Nagu för att fråga turister och sommargäster hur de kommit till Nagu och vad de tycker om att ta sig dit med kollektivtrafik istället för med egen bil.

Segelbåtar i Nagu gästhamn.
Bildtext Som årets gästhamn är Nagu gästhamn ett populärt besöksmål.

Tiina Lehto har tagit sig till Nagu från Esbo med bil då hon har sin båt i gästhamnen. Hennes familj har ofta mycket saker att ta med, och en hund som lätt blir orolig i trafiken. Därför väljer de bilen framför kollektivtrafik.

– Utan hunden skulle jag kunna ta buss. Men min man vägrar, säger Lehto glatt.

Harri Kaituri har tidigare åkt i skärgården med sin motorcykel, men nu åker han för tredje gången med husbil tillsammans med sitt resesällskap Riitta Kemppainen.

Man har blivit bekväm och lite lat av sig

― Harri Kaituri

De har tagit sig till Nagu från Uleåborg och Polvijärvi med husbilen och har cyklarna med för att kunna ta cykelturer.

– Man kunde cykla en längre bit, säger Kemppainen

– Det tar en längre tid och man har blivit bekväm och lite lat av sig. Med en elcykel skulle det vara lättare, svarar Kaituri.

Det är populärt att ta bilen till skärgården för att sedan cykla längs med ringvägen. Marika och Pernilla Ekholm har tagit bilen från Borgå till Åbo, där de hyrt cyklar.

Pernilla Ekholm till vänster i vit t-skjorta, Marika Ekholm till höger i blå skjorta står i Nagu gästhamn.
Bildtext Att cykla längs med ringvägen är speciellt lätt med elcykel, tycker Pernilla och Marika Ekholm.

– Tåget till Åbo vore ett alternativ men problemet ligger i andra ändan, konstaterar Marika Ekholm.

Cykelvägarna från Prostvik framåt saknas, vilket kan vara en bidragande orsak till att trafiken är osäker för såväl cyklister och bilister.

– För att vara på den säkra sidan stannade vi och väntade på att trafiken från färjan lugnade sig, påpekar Pernilla Ekholm.

– De flesta väjde ordentligt men det kändes tryggare att vänta en stund istället för att åka bland bilarna, säger Marika Ekholm.

Skärgårdsvägen
Bildtext Inga cykelvägar längs med Skärgårdsvägen är en säkerhetsrisk.

Cykelvägen har asfalterats fram till Lillmälö, och enligt Pargas turismchef Niina Aitamurto är diskussionen igång om att fortsätta arbetet även från Prostvik mot Kyrkbacken i Nagu. Aitamurto tar även upp det nya projektet Gröna resekedjor som gör det lättare att resa till skärgården mer klimatsmart.

– Det viktigaste är att informationen är tillgänglig för resenärerna, betonar Aitamurto.

Porträttbild på turismchef Niina Aitamurto med en grön husvägg i bakgrunden.
Bildtext Niina Aitamurto ser fram emot en livlig sommar.

En riksomfattande reseguide gör det möjligt att boka hela sin resa från fastlandet till skärgården. Nytt för i sommar är den snabba förbindelsen mellan Nagu och Utö som förkortar resetiden till en tredjedel av vad den varit tidigare. Nu tar resan bara 90 minuter. Kopplar man den nya expressturen från Helsingfors med buss och M/S Utö Express kan man därmed resa från Helsingfors till den sydligaste byn i Finland på mindre än sex timmar.

Under sommaren genomför projektet olika dagsutflykter med charterbussar, lokala bussar, förbindelsebåtar och segelfartyg. Dessutom erbjuds deltagarna möjligheten att skräddarsy en resa enligt egna önskemål längs med Lilla ringvägen i samarbete med Visit Naantali.

Nu kan du åka smidigare ut till skärgården utan bil
Nu kan du åka smidigare ut till skärgården utan bil - Spela upp på Arenan