Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fyrsjukhuset öppnar för allmänheten i februari 2022: "Vi har eftersträvat ett sympatiskt, modernt och hemtrevligt sjukhus"

Från 2021
Uppdaterad 18.06.2021 08:13.
Fyrsjukhuset i Åbo har en färggrann fasad.
Bildtext Snart kan Fyrsjukhuset ta emot patienter. I februari öppnas dörrarna och sjukhuset blir då ett av de modernaste sjukhusen i landet.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Landets modernaste och kanske mest hemtrevliga sjukhus öppnar sina dörrar i februari nästa år. Då kör verksamheten vid Fyrsjukhuset i Åbo igång på allvar och kan ta emot patienter i alla åldrar från hela landskapet och Vasa samt Åland.

Enligt projektchef Riikka Aaltonen har det varit ett spännande projekt som tagit över tio år att få klart. De första ritningarna gjordes 2011 och nu över tio år senare kommer det färdiga sjukhuset att ta emot patienter.

Lång korridor kantad av konst som föreställer älgar i det nya Fyrsjukhuset.
Bildtext Här ska patienterna vänta på att komma in till operationssalarna. Väggarna är här prydda av älgar.
Bild: Yle / Jesper Alm.

- Mycket har hänt under tiden och vår verksamhet har förändrats en hel del, vilket vi har varit tvungna att beakta under projektets gång, säger Aaltonen som själv är gynekolog men som nu fungerat som projektchef i några år. Men vi har lyckats tackla de utmaningar som dykt upp och jag måste nog säga att jag är nöjd nu då vi har mållinjen i sikte.

Intensiv tid för personalen

I oktober tar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt över sjukhuset som nu färdigställs för fullt. Efter det pågår några månader av intensivt arbete för att få allt färdigt tills februari 2022.

- Rummen ska utrustas och personalen utbildas så det är nog ett mycket stort arbete som pågår från och med oktober, säger sjukhusplanerare Annika Lindblom. Allt sker dessutom vid sidan om det vanliga arbetet som hela tiden ska löpa smärtfritt så det blir några tuffa månader för personalen.

Glad kvinna, Annika Lindblom, ler mot kameran.
Bildtext Sjukusplaneraren Annika Lindblom är nöjd att de flesta anställda är nöjda med slutresultatet.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Lindblom är ändå inte oroad och personalen har redan från planeringsskedet varit en del av projektet och har fått komma med egna synpunkter om vad som fungerar bäst.

- Allt har vi inte kunnat bygga som personalen hade velat och det handlar alltid om kompromisser i ett så här stort projekt men överlag är vi mycket nöjda, säger Lindblom. Vissa rum har kanske blivit litet mindre eller litet större än det först var tänkt men personalen som nu har fått börja bekanta sig med lokalerna är nöjda.

Mural som välkomnar patienter till nya Fyrsjukhuset i Åbo.
Bildtext Den 42 meter långa muralen som välkomnar patienterna i foajén har målats på plats av konstnärsgruppen Multicoloured Dreams.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Aaltonen betonar att det är viktigt att personalen känner att de kan jobba och att arbetet fungerar smärtfritt.

- Det är grunden till en god vård och det är bra att vi har lyckats skapa ett sjukhus där lokalerna stöder vården på ett helt nytt sätt, säger Aaltonen. Praktiska och hemtrevliga lokaler har varit vårt mål.

Glad kvinna tittar in i kameran.
Bildtext Projektchef Riikka Aaltonen anser att sjukhuset är familjärt och modernt.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Enligt Lindblom har sjukvårdsdistriktet eftersträvat ett sympatiskt, modernt och hemtrevligt sjukhus.

- Det anser jag att vi har lyckats åstadkomma och det får vi vara mycket nöjda över, säger Lindblom.

Över 100 000 besök om året

I Fyrsjukhuset ska allt från bebisar till seniorer trivas på ett helt nytt sätt. Över 100 000 besök förväntas årligen och från U-sjukhuset flyttar bland annat ÅUCS Kvinnoklinik samt barn- och ungdomskliniken. Kliniken för öron-, näs- och halssjukdomar, kliniken för mun- och käksjukdomar och den kirurgiska verksamheten som sker på olika håll av sjukhusbacken kommer att flytta in i de nya lokalerna från och med februari.

Specialbord i foajén vid Fyrsjukhuset.
Bildtext Anmälningsdeskarna ser ut som något ur en science fiction dröm med fantastiska lampor som påminner om skärgårdens måsar.
Bild: Yle / Jesper Alm.

- Vi har väntat i många år på att verksamheten ska kunna köra igång och nu är dagen snart äntligen här, säger sjukhusdirektör Petri Virolainen. Det här blir ett av landets modernaste och finaste sjukhus där patienter kan känna att de tas väl om hand.

Glad man tittar in i kamera på Fyrsjukhuset i Åbo.
Bildtext Sjukhusdirektör Petri Virolainen medger att det ännu är mycket jobb kvar men att det känns skönt att projektet snart är rott i hamn.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Alla våningar är färgkodade med olika nyanser från djupgrön till olika pastellfärger. Tanken är att en hemtrevlig miljö ska försnabba tillfrisknandet och dessutom får besökare och patienter som läggs in på Fyrsjukhuset njuta av konst för hundratusentals euro.

- Varje våning har ett eget temadjur och djuren som finns här representerar de djur som hittas i vår skärgård, säger Lindblom. Förutom björnen som kanske inte är en så vanlig syn här i just vår skärgård.

Nyckelpigor förgyller väggar vid nya Fyrsjukhuset i Åbo.
Bildtext Så här ser väntrummet till den neurologiska barnavdelningen ut. Nyckelpigorna på väggen har en lång historia.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Då man stiger in i sjukhusets foajé välkomnas man av en 42 meter hög mural som skapats av ett lokalt konstnärskollektiv.

- Det är viktigt att konsten syns och den har ett genomgående tema genom hela sjukhuset, säger Aaltonen. Det förgyller inte bara personalens vardag utan också de patienter som tvingas spendera längre tid här med eller utan sina familjer.

Majoriteten av rummen är singelrum

Merparten av de patienter som kommer att vårdas på Fyrsjukhuset är barn och deras familjer och därför har man hela tiden velat skapa en så hemtrevlig miljö som möjligt.

- Alla vet hur hjärtskärande det kan vara att ha ett sjukt barn och om vi kan göra vistelsen eller besöket litet trevligare så har vi gjort ett bra jobb, säger Aaltonen. Vi har valt att fokusera på familjerna och majoriteten av de rum som vi har här är singelrum där familjer kan övernatta tillsammans med sina barn.

Sjukhussäng som dras ut ur ett skåp på det nya Fyrsjukhuset i Åbo.
Bildtext Annika Lindblom och Riikka Aaltonen visar hur sängen i ett av familjerummen fälls ner ur skåpet.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Från och med februari kan man också få in specialkunnandet, som i nuläget varit splittrat, under ett och samma tak.

- Att vi har expertisen samlad på en och samma plats med korta avstånd ger synergier som alla kan dra nytta av, säger Aaltonen. Vi kan helt enkelt betjäna patienterna bättre i framtiden.

Färggranna sjukhuskorridorer i det nya Fyrsjukhuset i Åbo.
Bildtext Alla avdelningar har sitt eget temadjur och sin egen färgkodning. Färgerna som används är allt från klara djupa färger till nyanser i pastell.
Bild: Yle / Jesper Alm.

Diskussion om artikeln