Klimataktivister blockerar trafiken i centrala Helsingfors – Ohisalo till Halla-aho: Inrikesministern fattar inte beslut om vad polisen ska göra med enskilda demonstrationer

Rörelsen Elokapina har sedan torsdag eftermiddag suttit på gatan och blockerat trafiken framför Riksdagshuset i Helsingfors. Varken demonstranterna eller polisen har uttalat sig om hur länge protesten kommer att fortsätta.
Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho är kritisk till hur polisen agerar.
- Är det på riktigt så att polisen inte avlägsnar demonstranter från en av stadens huvudgator, utan "skyddar" deras tältande mitt på vägen? Har inte polisen viktigare saker att göra nattetid? Kommer anvisningarna från Ohisalo (inrikesminister och De Grönas ordförande Maria Ohisalo red. anm)? undrade Hall-aho på Twitter på tordagen.
Inrikesminister och De Grönas ordförande Maria Ohisalo skriver på Twitter att "En fredlig demonstration är en grundlagsskyddad rättighet. Jag delar oron om klimatkrisen. Demonstranterna ansvarar själva för metoderna de använder. Polisens uppgift är att skydda den grundlagsskyddade rättigheten att demonstrera och skydda allas säkerhet."
I nästa tweet konstaterar Ohisalo att ledaren för landets största oppositionsparti borde veta att inrikesministern inte fattar beslut om vad polisen ska göra åt enskilda demonstrationer.
- Det samma gäller alla demonstrationer oavsett om det gäller coronaåtgärder eller demonstrationer mot nedkörningen av torvanvädningen eller demonstration mot klimatkrisen. Politiker är inte på plats på fältet och fattar besluten - och bra så, skriver Ohisalo.
Tidigare inrikesminister Päivi Räsänen kritisk mot Ohisalo
Också tidigare inrikesminister Päivi Räsänen kommer med kritik mot inrikesminister Ohisalo.
Räsänen slår fast att Ohisalos twitterinlägg (ovan) ger demonstranterna fullmakt till anarki.
– Undrar om polisen inte har hittar verktyg för att avlägsna Elokapina-demonstranterna från Mannerheimvägen som stoppar och äventyrar trafiksäkerheten. Är det De Grönas minister Maria Ohisalo politiska styrning som ligger bakom polisens villrådighet? skriver Räsänen i ett pressmeddelande.
Räsänen beskriver Ohisalos tweet som "chockernade likgiltighet i det här läget". Enligt Räsänen ger ministern på det här sättet demonstranterna fullmakt till anarki.
Att polisen inte agerar mot Elokapinas gatuockupation kan lätt bli ett prejudikat anser Räsänen.
– Demonstrationer är en viktig del av de grundläggande rättigheterna som ingår i rättigheten att mötas och yttrandefriheten. Medborgarna bör ändå bemötas jämlikt och med samma spelregler. Polisen har en skyldighet att styra demonstrationen till en säker plats om trafiken och utomstående påverkas på ett orimligt sätt.
Demonstrationen har pågått i över 24 timmar
Demonstrationen började klockan 13 på torsdag eftermiddag och har fortsatt genom natten. Demonstranterna visar inga tecken på att lämna platsen.
Helsingforspolisen uppskattar att antalet demonstranter under torsdagen var 150-200. Ungefär 100 har övernattat på Mannerheimvägen.
– Från vår sida har demonstrationen fortlöpt lugnt, och vi har samarbetat med Helsingforsregionens trafik HRT för att leda trafiken runt demonstrationsområdet, säger överkommissarie Jarkko Lehtinen.
Spårvagnstrafiken leds fortfarande igenom området med en liten fördröjning.
Rörelsen Elokapina hade meddelat till polisen om en aktion på Senatstorget, samt att man kommer att demonstrera på olika håll i Helsingfors centrum inom den närmaste framtiden.
– Vi har tolkat lagen så att det här är en tillräcklig förhandsanmälan, säger Lehtinen.
Demonstrationen är med andra ord laglig i polisens ögon, eftersom man meddelat att man tänker demonstrera på förhand, trots att den egentliga tiden och platsen var okänd, och trafiken inte störs oskäligt mycket.
Hur länge demonstrationen pågår kunde man inte uppskatta på Helsingforspolisen.
På fredagsmorgonen gjorde Helsingforspolisen beslutet att fortsätta tillåta demonstrationen tillsvidare, eftersom man avgjort att den fortfarande inte stör trafiken eller den allmänna ordningen och säkerheten oskäligt.
"Demonstrationen är befogad och proportionell"
Enligt deras hemsidor är rörelsen Elokapinas krav att regeringen ska utlysa miljönödläge, och bland annat binda sig till att landet ska vara koldioxidneutralt senast år 2025.
Amos Wallgren och Viktor Jaakkola demonstrerar i Helsingfors, och anser att inga andra metoder verkar fungera.
– Vi anser att demonstrationen är befogad och proportionell, jämfört med torvlastbilarna som demonstrerade tidigare i våras, säger de.
De kan inte heller ge någon uppskattning kring hur länge demonstrationen fortsätter, eftersom rörelsen inte har en egentlig ledare.
Demonstrationen pågick genom natten
På torsdagskvällen kom beskedet att demonstranterna tänker övernatta på Mannerheimvägen.
– En grupp på kring 100 demonstranter vägrar flytta demonstrationen från Mannerheimvägen, sade överkommissarie Jarkko Lehtinen från Helsingforspolisen till Yle Uutiset.
Polisen bestämde sig för att inte skingra demonstranterna, utan i stället trygga demonstranternas säkerhet hela natten.
Polisen hoppas demonstranterna överväger hur länge det är rimligt att fortsätta
Biträdande polischef Heikki Kopperoinen säger till Yle Uutiset att man fortfarande inte vet när demonstrationen väntas ta slut.
– Jag hoppas de överväger hur länge det är vettigt att fortsätta demonstrera, vilka riskerna är, och vilka problem demonstrationen orsakar för de övriga stadsborna, säger han.
Kopperoinen påpekar att Mannerheimvägen nattetid inte nödvändigtvis är hemskt trygg, om till exempel rattfyllerist råkar köra förbi.
Han påpekar att polisen inte tar ställning till demonstrationens tema, utan att polisens uppgift är att skydda människor och följa trafikläget.
Demonstranter blockerade gatorna i oktober
I oktober i fjol fördes mycket diskussion kring Elokapinas demonstration. Då blockerade demonstranter trafiken genom att sätta sig mitt på Kajsaniemivägen. De följde inte heller polisens order om att flytta på sig.
Polisen försökte först lösa situationen med andra medel, men till sist sprejade polisen demonstranterna med pepparsprej.
I december rapporterades det att flera poliser misstänks för brott mot tjänsteplikt och för att ha misshandlat demonstranter i det fallet.
Heikki Kopperoinen säger till Yle Uutiset att man ogärna upprepar en sådan incident.
– Vi vill så klart inte att det ska hända på nytt, lyckligtvis har det inte funnits något behov av att ta till sådana åtgärder, säger han.
Artikeln uppdateras.