Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pyttis gick miste om vildmarks- och naturkulturmuseet: "Jag är otroligt stolt över Pyttis som var den enda kommunen med i slutstriden"

Från 2021
Jouni Eho, kommundirektör i Pyttis.
Bildtext Jouni Eho är glad över att Pyttis deltog i tävlingen om ett vildmarksmuseum. Arkivbild.
Bild: Yle / Leo Gammals

Vildmarks- och naturkulturmuseet byggs inte i Pyttis. Fast kommunen förlorade tävlingen är kommundirektören Jouni Eho nöjd med processen som visade kommunens styrka och samarbetsförmåga.

Det såg lovande ut ännu i mars när Pyttis kommun gick vidare i tävlingen om att få bygga ett vildmarks- och naturkulturmuseum invid Kymmene älv.

Efter den första gallringen stod Pyttis sida vid sida med Imatra, Riihimäki, Rovaniemi och Uleåborg, men efter att juryn också tagit del av finansieringsavtalet räckte inte krafterna till.

Tävlingen är nu avgjord och museet byggs i Imatra.

I en videohälsning på kommunens Facebooksida skickar kommundirektör Jouni Eho hjärtliga gratulationer till staden, Södra Karelen och Saimas stränder.

– Det är klart att det harmar när vi inte nådde det önskade slutresultatet. Men jag är otroligt stolt över Pyttis som var den enda kommunen som var med i slutstriden. Vi fick ihop en lyckad kampanj, med ett litet Pyttis med 5 000 invånare mot de medelstora och stora städerna, säger Jouni Eho.

Eho beskriver själva processen och tävlingen som suverän med många grannar, kommuner, företag och samarbetspartners, som stod vid kommunens sida, att tacka.

Kommundirektören hyser inget agg mot vinnaren utan tror att museet får ett förträffligt hem vid Vuoksens strand i Imatra.

– Inte överhuvudtaget. Berguvarna har lärt oss fair play och gentlemannaskap. Mina varmaste gratulationer till Imatra som säkert njuter av segern.

Vuoksen kuohut Imatrankoskessa.
Bildtext Imatra är mest känt för sin fors, men också för fina vildmarker för vandringar.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Eho tror ändå att processen lämnar något gott efter sig och att Pyttis reser sig snabbt igen.

– Vi lyckades skapa en bra ansökan med höga kvaliteter till en nationell tävling, så det finns ingen orsak att ställa sig i skamvrån, säger Eho.

Pyttis visade upp sina starka sidor, men processen gav också hemläxor.

Eho nämner Imatras närhet till Saimen och den stora turistmängd som lockas dit varje år. Här kan Pyttis lära sig att dra bättre nytta av de turistmål som kommunen och regionen erbjuder.

– Kusten och skärgården kan utvecklas för ökad turism. Vi har redan gjort dylika insatser kring Kotka och Fredrikshamn under Cursors ledning, men det finns mera att göra.

Pyttisgrenen av Kymmene älv har inte ändrat riktning medan processen har pågått, men innan kommunledningen fortsätter spåna kring nya idéer vill man njuta av en händelserik sommar.

– Vi njuter först av kultursommaren med ett otroligt utbud av högklassiga artister i Kulturhuset. Vi analyserar lite det som har hänt och kommer säkert med nya idéer i höst, säger Jouni Eho.

Diskussion om artikeln