Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaläget i Ryssland försämras kraftigt – myndigheterna beskylls för att mörka siffrorna på grund av fotbolls-EM

Uppdaterad 18.06.2021 05:40.
Tre finska fotbollsfans med halsdukar med texten Suomi. I mitten ses ett ryskt fotbollsfan med en rysk flagga i handen.

I Rysslands näst största stad S:t Petersburg har coronaläget kraftigt försämrats på kort tid. Europamästerskapen i fotboll pågår som bäst i staden, och myndigheterna har tvingats införa nya restriktioner som trädde i kraft på torsdag.

S:t Petersburg har valt att införa enbart symboliska restriktioner för att inte låta EM överskuggas av coronasituationen i landet.

Bland annat tvingas restauranger i köpcenter stänga, medan andra måste hållas stängt mellan klockan två och sex på natten. Biograferna får fylla bara hälften av platserna. 

Den officiella statistiken över antalet nya fall i staden har de senaste veckorna visat på en moderat ökning från 800 till 900 nya fall per dag.

Dessutom dör omkring 50 personer per dag till följd av coronaviruset, enbart i S:t Petersburg.

Uppgifter om lediga sjukhusplatser publiceras inte längre

Många experter misstänker att coronastatistiken mörkas på grund av att fotbolls-EM pågår som bäst i staden. 

– Det verkliga antalet insjuknade döljs för att inte orsaka panik, säger epidemiolog Vasilij Vlasov till nättidningen Fontanka.

Enligt Vlasov mörkar myndigheterna sanningen om antalet lediga sjukhusplatser i ett försök att dölja sin inkompetens. Köer med ambulanser och överfulla avdelningar är ett klart tecken på otillräckliga åtgärder. Scenerna påminner om november i fjol när den andra vågen gick som högst. 

Staden Petersburg har slutat publicera antalet lediga sjukhusbäddar, en manöver som bara spätt på ryktesspridningen. Enligt lokala medier var endast åtta procent av bäddarna lediga förra veckan.

Tre sjukvårdare i full skyddsutrustning går längs en korridor i ett tillfälligt coronasjukhus.
Bildtext Sjukvårdspersonal i ett tillfälligt coronasjukhus i LenExpo Exhibition Centre i S:t Petersburg.

Lokala medier skriver också att 800 personer läggs in på sjukhus varje dag och att många avdelningar redan är överfulla.

I en sluten WhatsApp-grupp för läkare i Petersburg som Svenska Yle tagit del av beskriver läkare läget som kritiskt.

Läkarna förväntar sig att flera sjukhus i staden återigen tvingas stänga för att enbart börja ta emot covid-patienter. Det stora antalet unga med svåra symptom har också överraskat läkarna.

Över hälften av befolkningen vill inte ha vaccin

Ett stort problem i Ryssland är den långsamma vaccinationstakten. Hittills har bara runt 13 procent av befolkningen tagit emot åtminstone en spruta. Enligt nyhetsbyrån AFP visar dessutom undersökningar att upp till 60 procent av ryssarna inte tänker låta vaccinera sig.

I Moskva försöker myndigheterna få igång vaccinationsivern genom att beordra personal inom servicebranschen att vaccinera sig. Det här innebär att bland annat taxichaufförer, servitriser och personer som jobbar inom turism måste vaccineras innan den 15 augusti.

Tidigare har president Vladimir Putin, som stoltserat med hur landet skött coronakrisen, sagt att ingen kommer tvingas vaccinera sig. Enligt Putin måste folket själva förstå hur viktigt det är att vaccinera sig.

Ryssland införde en strikt nedstängning av landet i våras, men restriktionerna har redan luckrats upp för att få ordning på landets ekonomi.