Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter toppmötet med Biden och Putin: Kärnvapnen är ett hot som vi måste reagera på innan – inte efteråt, säger Nobelpristagare

Från 2021
Uppdaterad 18.06.2021 04:43.
Ican-järjestön johtaja Beatrice Fihn
Bild: Juha Kivioja / Yle

Toppmötet mellan presidenterna Biden och Putin ger ringar på vattnet. Organisationen ICAN, som fick Nobels fredspris år 2017, uppmanar världsledarna att ta kärnvapenhotet på allvar och nedrusta.

GENÈVE Trots att gårdagens toppmöte inte ledde till några stora genombrott så enades parterna om att föra fortsatta diskussioner om kontroll av kärnvapen.

Enligt det ryska försvarsministeriet kan förhandlingarna inledas inom de närmaste veckorna. Dialogen syftar till att uppnå mer stabilitet mellan parterna som tillsammans sitter på en merpart av världens kärnvapen.

Enligt antikärnkraftsorganisationen ICAN borde ribban ändå ställas betydligt högre.

– Det är naturligtvis med dialog självklart så måste vi se resultat också för att det ska leda till något, säger ordföranden Beatrice Fihn.

Det resultat ICAN helst skulle se är ett förbud mot tillverkning, innehav och bruk av kärnvapen samt hot om användning av kärnvapen.

Organisationen har drivit på en FN-konvention om att förbjuda kärnvapen som trädde i kraft i januari i år. I de länder som ratificerat avtalet är kärnvapnen förbjudna enligt internationell lag.

Men så länge som inget av kärnvapenländerna anslutit sig har avtalet inte haft konkreta inverkningar på förekomsten av kärnvapen.

Nato motsätter sig också ett förbud samtidigt som endast ett fåtal EU-länder ratificerat avtalet. Bland annat har Finland och Sverige inte undertecknat avtalet.

– Det är ett misstag av Finland och Sverige att inte skriva på förbudet eftersom det här ett effektivt redskap för att skapa nedrustning, säger Fihn.

– Om resten av världen, Finland till exempel, trycker på och skriver på förbudet mot kärnvapen så sätter man press på USA och Ryssland att förhandla.

"Vi måste agera innan, inte efteråt"

Om man relaterar frågan om kärnvapen till andra globala problem som klimatförändringen eller coronapandemin. Får den tillräckligt med uppmärksamhet?

– De delar problematiken att det inte finns några gränser som stoppar de här problemen: om kärnvapen används i en del av världen kommer det att påverka alla.

– Experter och forskare har varnat för de här hoten redan länge. I Genève har Världshälsoorganisationen varnat för pandemier, klimatförändringen har vi pratat om i 30 eller 40 år nu. Samma sak med kärnvapen: vi måste agera innan, inte efteråt.

ICAN fick Nobels fredspris år 2017. Vilken betydelse har det haft för er verksamhet?

– Ett Nobels fredspris leder ju inte till att Ryssland och USA säger "okej vi röstar ned nu." Men det har gett oss en plattform, mycket mer uppmärksamhet och vi har byggt ett politiskt stöd.

– Det har gett resultat i att folk förstår att det är möjligt att göra något mot kärnvapen. Det är det viktigaste för oss. Vi kan fixa det här problemet.