Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Goda nyheter för den skotska whiskyn att flygplansbråket är slut

Från 2021
Bild från en whiskyfestival i Sydafrika.
Bildtext Dryckesindustrin tackar för avtalet mellan USA och EU.
Bild: EPA/NIC BOTHMA

Den tidigare upptrappningen av strafftullar över Atlanten har drabbat bland annat den skotska whiskyn hårt. Nu ljusnar det ändå tack vare en transatlantisk överenskommelse om flygplanstillverkning.

Strafftullar på en rad varor infördes i samband med konflikten mellan den europeiska flygplanstillverkaren Airbus och USA:s motsvarande bolag Boeing.

Nu drar de skotska whiskytillverkarna en suck av lättnad. USA har nämligen gått med på att dra bort avgifter och tullar som riktats bland annat mot whiskyn – en av Skottlands främsta exportvaror.

Tvisten handlade ursprungligen om att de två största flygplanstillverkarna i världen erhöll stora summor i statliga subventioner för sin produktion. det här pågick från och med 2004, och det stred mot Världshandelsorganisationen WTO:s regler. Strafftullar infördes och det uppstod en fejd som trappades upp till diverse straffåtgärder, bestämmelser och hot om vedergällning på bägge sidor. Tariffkriget fortsatte och berörde en rad olika varor.

President Donald Trump införde en tull på 25 procent på skotsk whisky år 2019. Storbritannien hörde då fortfarande till EU och omfattades därför av de stränga amerikanska tarifferna. Storbritannien är också en av storägarna i Airbus.

Utdraget tariffkrig mellan USA och EU

Nu försvinner en rad osäkerhetsmoment i handeln över Atlanten.

Den 17 år långa konflikten mellan USA och EU löstes alltså då USA och EU tidigare den här veckan nådde enighet i frågan. Genombrottet innebär att strafftullarna avlägsnas under en period på fem år på båda sidor. Åtgärderna gäller allt från olivolja och ostar och flygplansdelar till whisky.

Den skotska whiskyorganisationen The Scotch Whisky Association välkomnar överenskommelsen, och säger att strafftullarna på 25 procent förorsakade förluster på över 600 miljoner pund i förlorade exportintäkter mellan oktober 2019 och mars 2021.

Macallan destilleriet.
Bildtext Bland annat här tillverkas whisky. Whiskydestilleriet Macallan i den kända byggnaden Easter Elchies House i Skottland

Det här är goda nyheter för den skotska whiskyn

Karen Betts, chef för The Scotch Whisky Association

Andra brittiska industrigrenar - som kashmirbranschen och fordonstillverkningen - kan också glädja sig över överenskommelsen mellan Airbus och Boeing. Delar av industrin har kämpat hårt med lönsamheten efter att exporten till USA försvårades i oktober 2019.

USA är en stor och värdefull marknad.

- De amerikanska åtgärderna har varit otroligt skadliga för oss, men nu kan vi fokusera på att föra våra handelsrelationer till följande nivå. Nu ska vi utveckla ett närmare samarbete och därmed utmana nationer som sysslar med orättvis handelspraxis, bland annat Kina.

– Den fria handeln gör det också möjligt att bättre bygga upp det som raserades på grund av pandemin, konstaterar den brittiska handelsministern Liz Truss.

I och med att Storbritannien lämnade EU:s ekonomiska område i början av året är råder det frihet i Storbritannien att förhandla fram handelsavtal med vilket land som helst.

USA vill ha samma fördel

Dryckestillverkarna i USA gagnas också av avtalet - dock inte alla.

Amerikansk whisky befrias inte helt från avgifter. I USA uppger rådet för starksprit (The Distilled Spirits Council) att den amerikanska whiskytillverkningen fortfarande lider av den extra skatt på 25 procent som lades på varorna i samband med en separat strid om stål och aluminium.

– Det här är en mycket ofördelaktig konkurrenssituation för oss. Vi hoppas på ett snabbt och permanent avlägsnande av de tariffer som EU och Storbritannien fortfarande lägger på amerikansk whisky, säger Chris Swonger, chef för The Distilled Spirits Council.

Källa: AP, Reuters

Diskussion om artikeln