Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasabornas marina vardagsrum fick bygglov: "Det är bra att våra strandremsor aktiveras på ett bra sätt"

Från 2021
Visualisering av en flytande restaurang i havet.
Bildtext Visualisering av hur den flytande restaurangen möjligtvis kan se ut.
Bild: Arkitektbyrån Bäckman & Dunseath

Den flytande restaurangen i inre hamnen i Vasa ser ut att bli verklighet nästa år. Senast i maj hoppas vi öppna, säger entreprenören Bluet.

I onsdags beviljades Helsingforsföretaget Bluet byggnadslov för en restaurang- och bastubyggnad med swimmingpool i inre hamnen i Vasa.

- Visst är vi nöjda. Det är bra att våra strandremsor aktiveras på ett bra sätt. Just här i stadskärnan är det bra att det kommer sådana här tillskott, säger byggnads- och miljönämndens ordförande Johan Ångerman (SFP).

- Vi diskuterade många detaljer, men vi var eniga i beslutet. Planeringen var ordentligt gjord och när man har bra tid på sig så blir också alla detaljer omskötta.

Tytti Sirola, vd för entreprenören Bluet, säger i sin tur att man aktivt jobbat med det här under hela våren och nu kan man fullborda planerna och alla detaljer.

- Under sommaren ska vi finslipa allt så att vi efter sommaren är färdiga att lägga i gång produktionen, säger Sirola.

Visualisering av ett flytande komplex i havet. I förgrunden en simbassäng omringad av en brygga.
Bildtext En simbassäng ska även finnas på den flytande helheten.
Bild: Arkitektbyrån Bäckman & Dunseath

Tanken är att de flytande fundamenten ska vara på plats före isen kommer och under våren läggs sedan byggnaden på plats.

- I augusti ska vi börja bygga modulerna på fabriken. I princip kommer 95 procent av själva byggandet att ske i fabriken. De arbeten som görs på plats är väldigt minimala.

Förhandlingarna med den aktör som ska driva verksamheten är också långt hunna. Men vem eller vilka det är frågan om vill inte Sirola avslöja i det här skedet.

- Det är fråga om en bra aktör. Under sommaren går vi igenom detaljerna i kontrakten och planerar restaurangen enligt deras önskemål.

Lång process

Projektet har stötts och blötts i flera år. I augusti 2017 avgjordes en tävling om vem som skulle få bygga det flytande komplexet. Ett och ett halvt år senare drog vinnarna sig ur projektet och Bluet tog över.

- Vi är nöjda. Det har varit en lång process och en stund såg det ut som om vi inte skulle vara med i projektet. Men det är ett fint projekt och vi är säkert alla nöjda när vi kan klippa bandet i samband med invigningen nästa vår, konstaterar Sirola.

Vad kan Vasaborna förvänta sig av restaurangen?

- Det är helt ny sorts facilitet och en mångsidig helhet. Vi tror att det kommer att bli en populär och gemensam samlingsplats, ett marint vardagsrum för Vasaborna.

Beslutet vinner laga kraft om en månad ifall inte någon besvärar sig. Då kan också byggandet inledas.

Diskussion om artikeln