Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Riksdagsmajoritet för att fälla Sveriges regering – Löfven: Inte ansvarsfullt att rösta om förtroende nu

Uppdaterad 18.06.2021 04:42.

Sverigedemokraternas yrkande om misstroende mot statsminister Stefan Löfven och hans regering stöds av Kristdemokraterna och Moderaterna. Också Vänsterpartiet har meddelat att partiet drar tillbaka sitt stöd till regeringen.

De fyra partierna kommer i måndagens omröstning att rösta för en misstroendeförklaring mot regeringen. Omröstningen sker klockan 11 finsk tid.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger att partiet kommer att rösta för att avsätta Löfven. Moderatledaren Ulf Kristersson är inne på samma linje.

För Vänsterpartiets del handlar missnöjet om ett förslag om fri hyressättning i nyproduktioner. Kritikerna ser den fria hyressättningen som ett steg mot marknadshyror medan de som stöder en reform anser att det är ett sätt att få bort bostadsbristen.

Kristdemokraternas missnöje har däremot att göra med hanteringen av kriminalitet, arbetslöshet och det Ebba Busch betecknar som en vårdkris. 

– Vi ser fram emot misstroendeomröstning och vi ser fram emot att fälla regeringen, sade Busch då riksdagen samlades för att fråga ut Löfven på torsdagseftermiddagen.

Sverigedemokraterna yrkade på en misstroendeomröstning tidigare på torsdagen och Vänsterpartiet meddelade för sin del att partiet inte längre har förtroende för Löfven. Också Kristdemokraterna och Moderaterna ställde sig bakom misstroendet.

Löfven: Inte ansvarsfullt att rösta om förtroende nu

Statsminister Stefan Löfven är missnöjd över situationen. Enligt honom befinner sig Sverige i en svår situation i och med coronakrisen som slagit hårt mot ekonomin.

– Att kasta in Sverige i en politisk kris i det här svåra läget är inte ansvarsfullt, säger Löfven på en direktsänd presskonferens.

Löfven kritiserade partierna för att driva en misstroendeomröstning med hänvisning till ett regeringsförslag som inte ens existerar. Enligt Löfven finns det alltså inget färdigt lagförslag om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter.

– De fyra partierna är varken överens om sakfrågan eller har en gemensam plan för att ta landet framåt. De är skyldiga folket ett besked om vad deras regeringsalternativ är, sa Löfven.

Minst hälften måste rösta emot för att fälla regeringen

Vid en misstroendeomröstning måste minst hälften, alltså 175 riksdagsledamöter, rösta emot regeringen. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet har tillsammans 181 mandat, vilket inte bådar gott för Löfven.

Om regeringen fälls på måndag har Löfven två alternativ - antingen utlyser han extra val eller så ber han om att avsättas. Han vill inte svara på vilket alternativ han skulle föredra.

Det här är inte första gången en regeringskris blivit aktuell i Sverige under pågående mandatperiod.

Tidigare har det till exempel krisat kring migrationsfrågan med Miljöpartiet och kring arbetslagstiftningen med Vänsterpartiet. En del säger att regeringen har hållit ihop enbart på grund av att coronakrisen krävt att man lägger andra svåra frågor åt sidan.

Källor: SVT, SR, DN, Expressen