Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslaget medger att slutforceringen mot Ryssland var för tam – Yle Sportens expert är kritisk: ”Förstår inte hur Kanerva tänkte”

Från 2021
Finland deppar efter förlust i EM.
Bild: Lehtikuva

Förlust mot Ryssland. Då ägnades dagen efter åt att leta svar på varför Finlands sista anstormning blev så tam och intetsägande. ”Vi är inte nöjda och lär oss av det”, säger scouten Toni Korkeakunnas.

Seger eller oavgjort mot Ryssland hade förvandlat Finlands fotbolls-EM till en dröm. Avancemanget till åttondelen hade varit klart med full pott och nära med en pinne.

Nu kammade Finland noll i S:t Petersburg efter Aleksej Mirantjuks snygga segermål.

Dagen efter matchen stod startelvan över fotbollsträningen i solgasset i Zelenogorsk. De övriga genomförde en lättare träning på ungefär en timme – och det enda uppseendeväckande var att Tim Sparv valde att stå över de sista löpningarna över hela planen.

Är lagkaptenen hundra och redo för spel på måndag?

– Det ska inte finnas några hinder för det, säger scouten Toni Korkeakunnas.

Korkeakunnas var tränarstabens representant under torsdagens pressträff. Han fick svara på frågorna som dominerade.

Varför blev den finländska slutforceringen i underläge så klen?

– Den blev onekligen tam. Vi har tittat väldigt noga på det och resten av matchen i det här skedet. Vi är inte nöjda med hur vi avslutade och lär oss av det, medger Korkeakunnas.

Programmet är inte längre tillgängligt

Försökte spela rakt

Precis som i matchen mot Danmark hade Finland bara ett avslut på mål mot Ryssland. Utöver det fanns ett gäng blockade skott och avslut som gick utanför.

Sista 15–20 minuterna gav däremot inte mycket. Slutforceringen handlade främst om att lyfta upp mittbacken Paulus Arajuuri och slå långa bollar.

– Vi har alltid förberett oss på scenarion där vi leder och jagar mål. Det finns planer, och det som vi försökte på slutet var att spela rakt och få till snabba lösningar, säger Korkeakunnas.

– Vi hade en stark period i andra halvlek, spelet fungerade och vi avvaktade med bytena. Sen gjorde vi dem, men sista spurten gav inget.

"Många frågetecken kring bytena"

Yle Sportens expert Jani Lyyski är kritisk mot hur Finland hanterade underläget mot Ryssland.

– När det kommer till anfallsspelet kom Finland inte till en enda ordentlig målchans efter alla byten. Det finns många frågetecken kring bytena och det kan finnas saker som vi inte vet om – till exempel sjukdomar som man håller stenhårt på inom truppen. Men om det inte finns något sådant tycker jag att bytena var lite märkliga. Jag var mycket förvånad, säger Lyyski.

Finland gjorde fyra byten mot Ryssland. Varken Marcus Forss eller Onni Valakari fick chansen – något som har mött kritik.

– Jag förstår inte hur Kanerva tänkte. Det är obegripligt för mig att Forss inte fick chansen. Han har en bra säsong i Brentford bakom sig, borde komma till EM med gott självförtroende och vara i bra form.

Hur hade du resonerat om du hade varit Kanerva?

– Jag hade gått ner på en fyrbackslinje tidigare, gett Glen Kamara en ensam roll att bygga spelet, försökt få upp Robin Lod ännu högre i planen och kastat in Forss i anfallet.

Ryska spelare jublar, Teemu Pukki deppar.
Bild: Lehtikuva

Full verksamhet inför Belgien

Resultatet mot Ryssland innebär att Finland lär behöva poäng mot Belgien.

– När vi åkte hit trodde vi starkt på att vi hör hemma i EM. Målet var att gå vidare från gruppen och det har vi fortfarande alla chanser till. Vi tror på det, säger mittfältaren Robin Lod.

– Jag litar på vårt lag och vår arbetsinsats. Vi ska göra det som vi är bra på: försvara kompakt och ställa om.

Det återstår flera dagar till mötet med Belgien och Finland har ritat in en träningsledig dag på fredag. Oavsett pågår hjärnverksamheten för fullt hos tränarstaben.

Efter matchen mot Ryssland är frågan befogad: Smids det planer på olika matchscenarion mot Belgien?

– Vi har en grund som vi alltid utgår från, men vi anpassar enligt motstånd till viss del. Bilden av Belgien är väldigt klar och vi ska titta på deras match mot Danmark för att se om vi hittar fler planer för att exempelvis göra mål, säger Korkeakunnas.

– Men mot Belgien kommer vi inte att styra matchen. Ett kollektivt försvar och perfekt omställningsspel är nycklarna.

Diskussion om artikeln