Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slut på Ukrainas mardrömssvit i EM – efter listig hörnvariant med klack: "Ett konstverk"

Från 2021
Uppdaterad 17.06.2021 18:18.
Programmet är inte längre tillgängligt

Den rekordtunga förlustsviten är ett minne blott. Ukraina är åter en vinnare i EM-sammanhang – efter finurlig hörnvariant som hyllas.

Ukraina och Jugoslavien delade inför dagens match på det mindre smickrande rekordet på flest antal förluster i rad i EM.

Ukrainas tunga svit började i hemmamästerskapet 2012 och i och med söndagens premiärförlust mot Holland har man förlorat sex raka EM-matcher. Nu är de gulblå ute ur den onda cirkeln.

Debutantlaget Nordmakedonien utmanade friskt i torsdagens drabbning, men två ukrainska mål vid kring en halvtimmes spel kostade segern. Ukraina tog ledningen på ett listigt sätt i den 29:e minuten.

En hörna nådde Oleksandr Karavajev vid främre stolpen, och denne skarvade stiligt bollen med en klack mot bakre stolpen, där Andrij Jarmolenko var fri.

Roman Yaremtjuk trycker in bollen från bakstolpen.
Bild: AFP / Lehtikuva

– En riktigt finurlig variant som ser inövad ut. Karavajev styr in bollen med en klack framför målet och visst kan man säga att målvakten Stole Dimitrievski har lite otur då han går för långt, tyckte kommentatorn Jonas Lindholm.

– Sättet som bollen spelades till Jarmolenko var ett konstverk i sig. Han (Karavajev) står trångt, men får till en liten touch som når lämpligt till bakre, konstaterade Yle Urheilus expert Antti Pohja.

Fem minuter senare stod Nordmakedonien för en misslyckad offsidefälla och Roman Yaremtjuk kunde sätta in tvåan.

Dubbla straffmissar i andra halvlek

Nordmakedonien jagade en kvittering målmedvetet direkt efter paus. Tio minuter in i andra halvlek började det bränna vid det ukrainska målet.

Målvakten Georgiy Bushchan gjorde först en riktigt svettig räddning då han tippade bollen i ribban. I det efterföljande läget fick nordmakedoniska anfallarikonen Goran Pandev en spark i vaden, och domaren pekade på straffpunkten.

Från elva meter satte sedan Ezgjan Alioski en straff i en perfekt höjd för Bushchan. Målvakten räddade – men returen landade rakt hos Alioski som inte gjorde några fler misstag.

Ezgjan Alioski firar mål med bollen i famnen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Efter att matchen svalnat en aning fick Ukraina chansen från straffpunkten i minut 83. Ruslan Malinovskij har en fin skottfot, men hans straff var inte jättesvår för Stole Dimitrievski som hoppade åt rätt håll.

I och med 2–1-segern står Ukraina på tre poäng efter två omgångar. För Finlands del kan resultatet ses som positivt, gällande de bästa grupptreorna.

Dagens resultat betyder att trean i grupp C gott och väl kan stanna på tre pinnar. Det sker om Holland slår Österrike i matchen som börjar klockan 22 i kväll, och Ukraina eller Österrike vinner då lagen möts i sista omgången. Ukraina har dessutom fortfarande en målskillnad på minus.

Resultat, grupp C

Bukarest:

Ukraina–Nordmakedonien 2–1 (2–0)

29' Andrij Jarmolenko 1–0

34' Roman Yaremtjuk 2–0

57' Ezgjan Alioski 2–1

Diskussion om artikeln