Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Euforisk dansk start mot Belgien – Kevin De Bruyne byttes in i paus och vände på allt: "Enormt vackert"

Från 2021
Uppdaterad 17.06.2021 22:38.
Programmet är inte längre tillgängligt
Belgien säkrade plats i åttondelsfinal efter seger mot Danmark - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Allt talade för Danmark efter 45 minuters spel på Parken. Därefter bytte Belgien in Kevin De Bruyne – och världsstjärnan vände matchen på egen hand.

Efter den mörka öppningsveckan fick Danmark en sagolik start på hemmamatchen mot Belgien.

Danskarna hade sannerligen lyckats vända blad och sätta fullt fokus på gruppspelet. Den danska gaspedalen var verkligen tryckt i bottnen – och pokalkandidaten Belgien var totalt vilse under den första halvleken på Parken.

Nätet bakom de skärrade belgarna rasslade redan efter 99 sekunder.

De rödvita pressade högt och ursinnigt, vilket ledde till att en stressad Jason Denayer slog bort bollen. Strax senare var Yussuf Poulsen fri och den danska drömstarten var ett faktum.

Målet var det näst snabbaste i EM-historien, enligt statistiktjänsten Opta.

Yussuf Poulsens mål firas.
Bildtext Yussuf Poulsen (till vänster) nätade redan i den andra minuten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

De Bruyne vände på allt

Danmark gjorde en sensationellt bra första halvlek och kunde gott och väl ha lett med mer än 1–0 i paus. Rättare sagt borde danskarna ha lett med mer än ett mål i paus för att ha chans på seger – till den andra halvleken bytte Belgien nämligen in Kevin De Bruyne.

Manchester City-stjärnan De Bruyne visade att ansiktsskadorna var ett minne blott och bjöd på glimrande individuell briljans. Mittfältsvirtuosen vände till slut matchen på egen hand.

Belgien producerade sällsynt lite framåt i matchen, men med De Bruyne inblandad slutade det bra ändå.

De Bruyne hade hunnit vara på planen i tio minuter, då Romelu Lukaku transporterade in bollen i straffområdet, och passade till inhopparen. De Bruyne höll kyligt i bollen då ett par motståndare försökte slänga sig i vägen, och hittade sedan Thorgan Hazard som fick avsluta i öppet mål.

Avgjorde med bomb

En kvart senare fick De Bruyne bollen utanför straffområdet till vänster, och avlossade en låg vänsterprojektil mot främre hörnet som Kasper Schmeichel inte hade en chans på.

– Vilken bomb! Han har i princip vänt matchen på egen hand, konstaterade kommentatorn Sebastian Backman.

– Vad är det som händer? Vilket enormt vackert fotbollsmål, det är i princip omöjligt att försvara sig mot det där, tyckte experten Jani Lyyski.

Danmark kom inte närmare än Martin Braithwaites ribbnick på slutet. Resultatet betyder att Belgien är klart för åttondelsfinal tack vare sex poäng.

LagMatcherMålskillnadPoäng
1. Belgien2+46
2. Ryssland2-23
3. Finland203
4. Danmark2-20

Finland har fortfarande avancemanget i egna händer. En vinst på måndag över världsettan Belgien garanterar finländsk åttondelsfinal – också vid ett kryss ligger man bra till, eftersom fyra poäng skulle bära långt i jämförelsen av bästa grupptreorna. De fyra bästa av de sex grupptreorna går vidare.

Vid finländsk förlust avgörs slutställningen på målskillnad.

Resultat, grupp B

Köpenhamn:

Danmark–Belgien 1–2 (1–0)

2' Yussuf Poulsen 1–0

55' Thorgan Hazard 1–1

70' Kevin De Bruyne 1–2

Diskussion om artikeln