Ryssland är åter inne i en coronakatastrof – nu vill myndigheterna tvinga fram vaccinationslust
Arbetsgivare i Moskva ställs inför ett dilemma: de ska uppmana sin personal att vaccinera sig mot coronaviruset, men har enligt lag inte rätt att lägga sig i hur de anställda sköter sin hälsa.
Myndigheterna i Moskva har krävt att arbetsgivarna inom branscher där personalen kommer i kontakt med kunder ska se till att minst 60 procent av de anställda vaccineras. Det betyder omkring två miljoner människor i Moskva.
Kravet är emellertid problematiskt. En arbetsgivare kan nämligen inte tvinga en anställd till vaccinering. Därför diskuteras nu olika typer av belöningar eller straff för att nå målet.
Vissa arbetsgivare lovar extra betalt eller extra lediga dagar för den som låter vaccinera sig. Vissa vill ha ambulerande vaccinationsbussar som kommer till arbetsplatsen och gör det lättare att ta sig till vaccineringen.
Misstro kring vaccinet
Men vissa hotar alltså med straff för den som vägrar ta sprutan.
Jekaterina Serebin hör till dem som borde låta sig vaccineras. Just nu har hon semester och har inte fått något besked om saken av sin arbetsgivare. Men hon vill helst slippa.
– Jag tänker inte ta vaccinet förrän jag måste för jag är oroad över följderna av vaccinationen, säger Serebin.
Hon har haft covid-19 och klarade sig med en lindrig variant. Hon vet att hon just nu har antikroppar mot coronaviruset och behöver kanske därför inte ta vaccin nu.
Ryssland är inne i den tredje vågen av coronaepidemin, och läget blir snabbt mycket sämre. Särskilt illa är det i storstäder som Moskva och Sankt Petersburg.
Lediga dagar, stängda parker och andra begränsningar
Då det de senaste dagarna enligt officiella uppgifter har upptäckts omkring 15 000 nya fall per dag i hela landet har Moskva stått för omkring 6 000 av dem. Stadens borgmästare Sergej Sobjanin befarar att antalet nya fall per dag snabbt kan trefaldigas.
Medan medier och invånare grälar om huruvida den försämrade situationen beror på nya varianter av coronaviruset eller på att makthavarna har misslyckats med att skydda befolkningen sitter stadens beslutsfattare och hittar på nya åtgärder för att minska antalet smittade.
En av de första åtgärderna var att utlysa hela den här veckan till arbetsfri vecka. Många stadsbor har alltså haft långledigt och kunnat njuta av sommarvärmen. Nu talas det om förlängd ledighet.
Något som visserligen kan göra invånarna glada men som slår hårt mot ekonomin eftersom nästan allt stannar upp.
Slarv med munskydd och avstånd
I Moskva älskar stadsborna sina parker som fylls av flanörer när vädret är fint. Just nu är alla lekplatser stängda och det finns uppmaningar överallt om att man ska hålla avstånd och helst bära munskydd.
Men munskydd ser ut att vara en verklig bristvara. Man ser några enstaka bära sådana, vissa lämnar näsan fri och täcker bara munnen, och många ser ut att använda sina munskydd som påsar för dubbelhakorna.
Valet är fritt
Parkarbetaren Vasilij Grjaznov fäster klistermärken med uppmaning om att hålla avstånd på parkbänkar. Han tittar sig omkring och rycker på axlarna; det är fullt av människor som sitter tätt intill varandra på bänkarna.
– Var och en väljer sitt öde, vill man inte värna om sin hälsa så gör man det inte, säger Grjaznov.
Han jämför inställningen till coronan med att vissa är beredda att hoppa ned i en brunn, medan andra aktar sig. Så är det också med vaccinationen, vissa tar den men andra låter bli. Själv är Vasilij vaccinerad.
– Det är bättre att ta det än att låta bli, det ger en viss trygghet.
Väldigt många ryssar håller inte med honom och oviljan att låta vaccinera sig har blivit ett nationellt problem.
Ryssland har ett eget vaccin, Sputnik V, som staten gärna vill visa upp som en storslagen framgång. Det blir svårt då det egna folket inte applåderar.