Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Miljödemonstration i centrum av Helsingfors fortsatte under natten – och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

Uppdaterad 18.06.2021 09:36.
Miljöaktivister slår upp tält på Mannerheimvägen i Helsingfors.
Bildtext Polisen meddelade i går att de på morgonen ska utvärdera demonstrationsläget igen. I går valde polisen att inte skingra demonstrationen.

God fredagsmorgon! Här är fem nyheter att ha koll på i dag.

Miljödemonstration i Helsingfors har fortsatt under natten

Rörelsen Elokapinas miljöaktivister har fortsatt sin demonstration på Mannerheimvägen i Helsingfors över natten.

Demonstrationen började i går klockan 13. Då demonstrerade mellan 150 och 200 personer.

Elokapinas demonstranter har slagit upp tält på Mannerheimvägen i Helsingfors.
Bildtext Elokapinas demonstranter slog i går upp tält på Mannerheimvägen utanför riksdagshuset i Helsingfors.

Polisen meddelade i går att de inte tänker skingra demonstrationen, men att de utvärderar läget på nytt under morgonen.

Rörelsen kräver att regeringen ska utlösa ett miljönödläge och förbinda sig till att bli klimatneutralt senast år 2025.

Hybridjobb kan ge nytt maktspel på arbetsplatsen

Många arbetsgivare ser helt annorlunda än sina anställda på hur arbetslivet ska se ut efter coronakrisen. Undersökningar visar att majoriteten av de anställda vill fortsätta att arbeta på distans, men åtminstone stora internationella företag vill begränsa den möjligheten.

Emma Nordbäck, assisterande professor i företagsledning och organisation, säger att många företag tänker sig någon form av hybridmodell mellan att arbeta på ett kontor och att arbeta på distans.

– Man ser allt mer spänningar mellan företagen och deras anställda. Många företag vill ha tillbaka sina anställda till kontoren. De vill arbeta på att igen skapa en bättre sammanhållning.

En kvinna står och jobbar vid en bärbar dator.
Bildtext Många funderar nu över hur deras personliga val kan påverka deras karriär. Kommer chefen ge en lika mycket uppmärksamhet om man fortsätter jobba hemifrån?

Regeringen lägger fram förslag om nya inreseregler

I dag ska regeringen komma med sitt lagförslag om de nya inresereglerna. Det uppgav familje- och omsorgsministern Krista Kiuru (SDP) i går.

"Håll säkerhetsavstånd" står det på en skylt på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Reglerna för arbetsresor luckras upp. Det blir tillåtet för arbetsresenärer att komma till Finland från ett EU- eller Schengenland med alla trafikformer.

Regeringen bestämde i går att fritidsresor från EU och Schengenländer tillåts om den som reser till Finland har vaccinerats eller varit smittad av covid-19.

Under remissrundan fick lagförslaget omfattande kritik av turismbranschen, vilket ledde till en del ändringar.

Ryssland försöker tvigna fram vaccinationslust

Enligt officiella uppgifter har Ryssland de senaste dagarna haft omkring 15 000 nya coronafall per dag, och Moskva har stått för omkring 6 000 av dem.

Myndigheterna i huvudstaden har krävt att arbetsgivarna inom branscher där personalen kommer i kontakt med kunder ska se till att minst 60 procent av de anställda vaccineras.

Men kravet är problematiskt. En arbetsgivare kan nämligen inte tvinga en anställd till vaccinering. Därför diskuteras nu olika typer av belöningar eller straff för att nå målet.

Sommarvärmen lockar ut stadsborna i Moskva. Här leker barn vid små fontäner.
Bildtext En av de första åtgärderna var att utlysa hela den här veckan till arbetsfri vecka. Många stadsbor har alltså haft långledigt och kunnat njuta av sommarvärmen.

Forskare: Kulturfolket verkar ha röstat med fötterna

Kulturfolkets missnöje med regeringens coronapolitik bidrog till att vänsterpartierna gick back i kommunalvalet och att en del lät bli att rösta, tror forskaren Olli Jakonen.

– Jag ser absolut en koppling här, säger han.

Kulturens betydelse kommer ändå att öka under nästa valperiod när kommunerna blir av med ansvaret för vården. De nya ledamöterna står inför svåra kulturpolitiska beslut. Så här ser de själva på kulturens betydelse i kommunen.  

Bildcollage med tre kvinnoansikten bredvid varandra.
Bildtext De nya fullmäktigeledamöterna Kerstin Häggblom (SFP) i Lovisa, Lisen Sundqvist (Vf) i Jakobstad och Lulu Ranne (Sannf) i Tavastehus tycker alla att kulturen är viktig, men prioriterar frågan olika.

Dagens väder: Högsommarvärmen är tillbaka

Vädret är i dag mest klart och mycket varmt i landets södra och mellersta delar, från eftermiddagen lokalt regnskurar. Dagens högsta temperatur är 24 till 28 grader.

I norr är det molnigare, ostadigare och svalare. Mellan 14 och 20 grader.

Måttlig eller frisk sydlig till sydvästlig vind, på dagen i väster kraftiga vindbyar.